Bim çalışanları ne kadar maaş alıyor?
Türkiye’de perakende mağazalar zinciri denildiğinde akla ilk gelen mağazaların başında BİM gelmektedir. Ülkemizde binlerce mağazada, on binlerce kişiye istihdam sağlayan BİM’in çalışma şartları ve maaşlarından, aynı zamanda işe alım süreçlerinden bahsedeceğiz.
Eğer sizlerde Türkiye’nin en büyük perakende mağazalarından birisi olan BİM’de kasiyer olarak veya başka bir görevde çalışmak istiyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
BİM’de tam zamanlı ve yarı zamanlı olarak 2 farklı çalışma şekli bulunmaktadır. BİM bünyesinde çalışmak isteyenler için seçenekler ise mağaza, depo ve ofis olarak sınıflandırılabilir. Yoğun bir çalışma temposu olan bu işlerde çalışabilmek için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. Aynı zamanda erkek adaylar için askerliği ile ilişkisi bulunmayanlar tercih edilmektedir.
BİM mağazalarında başlıca 3 farklı pozisyon bulunmaktadır. Bunun dışında depo ve ofis için çeşitli eleman pozisyonları yer almaktadır. Mağazalardaki pozisyonlar;
- Personel
- Mağaza Sorumlu Yardımcısı
- Mağaza Sorumlusu
BİM Kasa ve Reyon Personeli Olmanın Şartları
- En az lise mezunu olmak.
- Perakende sektöründe kariyer yapmak istemek.
- Esnek ve vardiyalı çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek.
- İletişim becerisi yüksek, ekip çalışmasına yatkın olmak.
- Müşteri ve hizmet odaklı bir anlayışa sahip olmak.
- Tercihen sigara kullanmamak.
BİM’de işe alım süreci 2 farklı şekilde olabilmektedir. Birisi direk olarak BİM’in kendi aldığı elemanlardır. Bunun için BİM’in internet sitesi üzerinden iş ilanlarını takip edebilir ve online olarak başvuru yapabilirsiniz.
Diğer bir seçenek ile İŞKUR aracılığı ile işe alımdır. BİM, İŞKUR ile ortak çalışmaktadır. Zaman zaman İŞKUR aracılığı ile çok sayıda personel alabilmektedir. Bu tarz alımlarda o esnadaki şartlara göre ilk 3-6 aylık maaşları İŞKUR ödemekte ve sonrasında BİM maaşları ödemeye başlamaktadır.
BİM Kasiyer Maaşları
Kasiyerler 2 farklı çalışma sistemi ile çalışmaktadır. Part time ve tam zamanlı olarak çalışan kasiyerlerin aldıkları maaşlar farklıdır. Part time kasiyerlerin 2022 yılı için alacakları yaklaşık aylık net maaş miktarı 4500-5800 TL civarındadır. Bunların çalışma koşulları, saatleri ve şartları mağaza sorumluları tarafından belirlenmekte, eğer ekstra çalışma olursa mesai ücreti de almaktadırlar.
Bilindiği gibi, Asgari ücret 2022 yılı için 4.253 TL olarak belirlendi ve Cumhurbaşkanı tarafından resmen açıklandı. Günlerdir 2022 yılı için geçerli olacak olan asgari ücretin ne kadar olacağını heyecanla bekleyen çalışan kesimi 2022 yılı için belirlene 4.253 TL’lik net asgari ücreti memnuniyetle karşıladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı için asgari ücretin 4250 TL olacağını açıkladı. Erdoğan, asgari ücret için işverenden artık gelir ve damga vergileri alınmayacağını söyledi.
BİM bünyesinde tam zamanlı olarak çalışan kasiyerlerin aldıkları maaşlar ise 4500-5600 TL arasında değişmektedir. Tam zamanlı çalışan kasiyerlerin günlük mesai süreleri 8,5 saattir. Eğer bu saatin üzerinde çalışma olursa maaşa mesai ücreti olarak eklenir.
Aynı zamanda aylık prim bulunmaktadır. Prim miktarı satışa ve performansa göre 200-700 TL arasında değişebilmektedir. Aynı zamanda BİM çalışanlarına yemek ücreti vermektedir.
BİM Personel Maaşları
Kasiyer dışında BİM bünyesindeki ana görevler mağaza sorumlu yardımcılığı ve mağaza sorumluluğudur. Bu pozisyonlarda çalışanlar; pozisyona, mağazaya ve kıdeme göre farklı maaşlar alabilmektedir. Aynı zamanda prim sistemi üzerinden çalışılmaktadır.
Mağaza sorumlu yardımcılarının aldıkları maaşlar yaklaşık 5000-6000 TL, mağaza sorumluların aldığı maaşlar ise 5500-6000 TL civarındadır. Fakat mağaza cirosu, satış primleri, ürün primleri gibi ekstra primler ile bu maaşlar değişebilmektedir.
Bim Personeli Hangi İşleri Yapıyor?
Bim personeli olmak isteyen bir kişi hangi işlerin yapıldığını merak edebiliyor. Bim’de çalışmaya başlayan bir kişi için pek çok farklı iş alanı bulunuyor. Herkes kendine göre bir iş alanına başvurup o alanda çalışıyor ve bazı sorumluluklara sahip oluyor. Bunlardan birisi kasiyerlik olmakta. Kasiyer olan bir personel kasaya bakmakla uğraşıyor. Müşteri geldiğinde kasaya giden kasiyer, müşterinin ürünlerini geçirip ücreti alıyor. Eğer sıra yok ise kasiyer farklı işlerle ilgilenebiliyor.
Bim çalışanı olarak yapılabilecek bir diğer görev temizlik işleri ile uğraşmak. Bim’de kasiyerliğe ek olarak temizlik personeli de alınabiliyor. Temizlik personeli sayesinde günün belirli saatlerinde veya gerektiğinde temizlik ile uğraşan çalışan, buna ek olarak yere düşen paketleri kaldırabiliyor veya bunun gibi çeşitli sorunları da düzeltebiliyor. Kısacası temizlik görevlisi hem temizlik hem de çevre düzeni ile ilgileniyor.
Bim personeli olarak yapılabilecek bir diğer iş depo sorumlusu olarak açıklanabilir. Depoda görev alan bir çalışanın amacı depo yönetimini sağlamak ve ürünler ile ilgilenmek. Örnek vermek gerekirse depo sorumlusu olan bir personel araç ile gelen ürünleri depoya gönderir. Eğer raflarda ürün azaldıysa azalan ürünleri depodan alıp raflara yerleştirir. Kısacası depo sorumlusu, ürünlerin durumu ile ilgilenen bir alan olarak bizleri karşılıyor.
Yoruma kapalı.