Ülkemizde askerliğin profesyonelliğe geçişi ile beraber sözleşmeli er ve erbaş alımları artmış, birçok kişiye bu alanda istihdam sağlanmıştır. Sözleşmeli er ve erbaş olmak isteyen kişilerin 20-25 yaş arasında ve ilköğretim mezunu olması yetiyor. TSK belirli dönemlerde başvuruları açıyor ve uygun kriterlere sahip adaylar için çeşitli yazılı sınavlar ve mülakatlar yapıyor. Bunun sonucunda sözleşmeli er ve erbaş olarak göreve başlayacak olan kişiler belirleniyor.
Sözleşmeli er ve erbaş olmak isteyen kişilerin en çok merak ettikleri soruların maaşlarında “Sözleşmeli er ve erbaşlar ne kadar maaş alıyor?” sorusu geliyor. Tabi ki bu maaşları etkileyen birçok farklı kriter var. Sözleşmeli er ve erbaşlar Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak çalışabiliyor.
Görev alacakları komutanlık maaşların belirlenmesindeki önemli kriterlerden birisidir. Bunun yanında görev alacakları yerler oldukça önemlidir. Ülkemizde askerlikte doğru ve batı arasında ciddi maaş farkları olmaktadır. Aynı zamanda görev alınacak olan birliğe göre çeşitli tazminatlar söz konusudur.
Sözleşmeli Er ve Erbaş Nedir?
Bu alanda görev yapacak kişiler 6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu esaslarına göre görevlerini yapmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz şartları ve aşamaları geçenler göreve başlayabilirler. İlk olarak sözleşmeli er ve erbaş adayları kabul edildikleri takdirde ön sözleşme ile beraber askeri eğitime alınırlar. Bu eğitimleri başarı ile tamamlayan kişilere 3 ile 4 yıl arasında sözleşme yapılır. Sözleşme süresi bitmeden sözleşmeli er ve erbaşlar tek taraflı olarak bu sözleşmeleri fesh edemezler.
Sözleşmeli er rütbesi ile en az 2 yılı tamamlayan olan kişiler, eğer şartları sağlıyorsa ve kadrolar uygunsa sözleşmeli onbaşılığa, burada en az 2 yılını tamamlayıp şartları sağlayanlar çavuşluğa terfi eder.
Aynı zamanda sözleşmeli er ve erbaşlar 3 yıl görev yaptıktan sonra gerekli şartları sağlıyorsa ve kadrolar uygunsa uzman erbaş veya astsubaylığa geçiş yapabilirler. Aynı zamanda bu görevde en az 7 yıllık görev süresini tamamlayan kişiler, nitelik belgeleri de uygunsa kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadrolara Milli Savunma Bakanlığı’nın belirleyeceği usul ve şartlar çerçevesinde atanabilirler.
Sözleşmeli Er ve Erbaş Maaşları
Sözleşmeli er ve erbaşlık ile ilgili olarak verdiğimiz bu genel bilgilerden sonra aldıkları yaklaşık maaşlara geçelim. Öncelikli olarak şunu belirtmek isteriz, burada yazdığımız rakamlar yaklaşık rakamlardır. Birçok farklı kritere göre alınan maaşlarda artı veya eksi yönde değişmeler olabilmektedir.
Bilindiği gibi, Asgari ücret 2022 yılı için 4.253 TL olarak belirlendi ve Cumhurbaşkanı tarafından resmen açıklandı. Günlerdir 2022 yılı için geçerli olacak olan asgari ücretin ne kadar olacağını heyecanla bekleyen çalışan kesimi 2022 yılı için belirlene 4.253 TL’lik net asgari ücreti memnuniyetle karşıladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı için asgari ücretin 4250 TL olacağını açıkladı. Erdoğan, asgari ücret için işverenden artık gelir ve damga vergileri alınmayacağını söyledi.
Batı illeri olarak sınıflandırılan illerde görev yapan sözleşmeli er ve erbaşların aldıkları yaklaşık maaşlar 4750-6250 TL arasında değişmektedir. Doğru ve Güneydoğu illerinde görev yapmakta olan sözleşmeli er ve erbaşların doğu tazminatı, terör tazminatı vb. nedenler ile maaşları batı illerinde görev yapanlara göre biraz daha yüksektir. Bu illerde ve birliklerde görev yapan sözleşmeli er ve erbaşlar 4750-6500 TL arasında maaş almaktadır.
Maaşların belirlenmesindeki bir diğer kriter ise görev süredir. Görev yaptıkları süre arttıkça maaşlarda belirli oranlarda artış göstermektedir. Aynı zamanda görev yapılan birlik ve sınıf maaşların belirlenmesinde önemlidir.