Doğru Para

Bes iptali nasıl yapılır, bes iptali yapmak için neler gerekli

bes iptali nasil yapilir Bes iptali nasıl yapılır, bes iptali yapmak için neler gerekli

BES İptali Nasıl Yapılır

Bireysel emeklilik sistemi iptal işlemi, iki aylık süre içerisinde cayma hakkını kullanarak yapılabileceği gibi cayma hakkı geçtikten sonra da yapılabilmektedir. Bireysel emeklilik sisteminde her ay kişinin maaşı üzerinden belirli bir miktar kesinti yapılarak uygulanmaktadır. Bu kesintilere devlet katkıları da eklenerek kişinin belirlenen emeklilik yaşına geldiğinde emekli olması sağlanmaktadır. Devlet katkısının %25 olması sebebiyle esasında oldukça avantajlı bir sistemdir. Ancak çalışanların sisteme zorunlu olarak kaydedilmesi ve maaşlarından her ay %3 kesinti yapılması sebebiyle sistemden çıkmak isteyenler olmaktadır. BES iptali kolaylıkla yapılabilen bir işlemdir. Sistemden çıkış yapan kişilere maaş kesintileri iade edilmektedir. Bireysel emeklilik süresince devlet katkısı hak eden kişilere devlet katkıları da verilebilmektedir.

Cayma Hakkı Kullanarak BES İptali

Cayma hakkı süresi içerisinde BES iptali yapabilmek için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

Cayma Süresi Geçtikten Sonra BES İptali

Cayma hakkı süresi kaçırıldıktan sonra BES iptali yapabilmek için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekildedir:

Telefonla Bireysel Emeklilik İptali

Müşteri hizmetleri ile BES iptali yapabilmek için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

Bireysel Emeklilik İptali Dilekçesi

BES iptali dilekçesi, firma ile irtibat sağlamanız halinde firma tarafından bir form şeklinde gönderilebilmektedir. Firmaya gitmeniz halinde ise firma çalışanları dilekçe yazmanıza yardımcı olmaktadır. Bireysel emeklilik iptali dilekçesinde bulunması gereken genel unsurlar şu şekildedir:

Bireysel Emeklilik İptali Para İadesi

BES iptali işleminde para iadesi, işlemler yapıldıktan sonra hesabınıza yatırılmaktadır. Cayma hakkı işlemlerinin iptali için öngörülen süre 10 gündür. Firma işlemlerinizin sonuçlanmasının ardından tarafınıza parayı yatıracaktır. Cayma hakkı iki ay içerisine kullanılması gereken bir hak olduğu için bu sürede devlet katkısına hak kazanılmamaktadır. Yani cayma hakkı kapsamında BES iptali yapılması halinde tarafınıza yalnızca maaş kesintileriniz yatırılmaktadır.

Cayma hakkı süresi geçirildikten sonra  yapılan BES iptali talebinde ise işlemlerin tamamlanması için öngörülen süre 20 gündür. Firma bu süre zarfında işlemlerinizi tamamlayacak ve paranızı hesabınıza yatıracaktır. Bu süre zarfında devlet katkısı hak edilebilmektedir. Böyle bir durumda yalnızca maaş kesintisi değil devlet katkısı miktarı da tarafınıza yatırılmaktadır.

 

Exit mobile version