Diş Dolgu Fiyatları Ne Kadar? 2022 yılı özel diş hekimi diş dolgusu fiyatları
Diş dolgu fiyatları yapılacak dolgunun türüne göre değişiklik göstermektedir. Diş dolguları amalgam, kompozit, altın, cam iyonomer, porselen, cam karbomerler olmak üzere birçok çeşide sahiptirler. Diş dolgusu yapıldıktan sonra eğer ağrı artışı yaşanıyor ise; dişe kanal tedavisi yapmak gerekebilmektedir.
Diş Dolgusu İçin Alınan Ücretler Nelerdir?
Diş dolgusu fiyatları, Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından 2022 yılı için şöyle belirlenmiştir: (DİKKAT: en güncel bilgiler için ilgili siteyi ziyaret ediniz, buradaki veriler eski veriler olabilir)
- Amalgam dolgu için bir yüzlüde belirlenmiş fiyat KDV hariç 193.52 TL ve KDV dahil 255 TL’dir.
- İki yüzlü amalgam dolgu için talep edilen KDV hariç fiyat 240.56 TL ve KDV dahil de 295 TL’dir.
- Amalgam dolgunun üç yüzlü için fiyatı KDV dahil 295 TL, KDV hariç 356.11 TL’dir.
- Bir yüzlü inley dolguda alınan KDV hariç tutar 384.81 TL, iki yüzlüde 394.07 TL ve üç yüzlüde de 442.59 TL’dir.
- KDV hariç kompozit dolgu ücretleri bir yüzlü için 230.56 TL, iki yüzlü için 289.81 TL ve üç yüzlü için de 322.22 TL’dir.
- Kompozit inley dolguda bir yüzlü için fiyat 338.52 TL, iki yüzlü için 384.81 TL ve üç yüzlü için de 442.59 TL’dir. KDV hariç fiyatlardır.
- Cam ionomer dolguda KDV dahil 1.715 TL, KDV hariç 1.417,59 TL ücret talep edilmektedir.
Diş Dolgu Malzemelerinin Kalitelerini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Diş dolgu malzemelerinin seçiminde kalite farkı yaratan faktörler aşağıda sıralanmıştır:
- Diş ile tutunma kuvvetleri malzemelerin kalite farkını etkileyen faktörlerdendir.
- Yerleştirildikleri boşluk ile tam temas edip etmediklerini görebilmek için kıvamlarına bakılmalıdır.
- Zaman içerisindeki aşınma yüzdeleri malzemelerin kalitelerini göstermektedir.
- Renk değiştirme kalite farkını etkileyen faktörlerdendir.
- Sekonder çürük yani dolgu altında oluşan çürük dolgunun ömrünü etkilemektedir.
- Isı iletkenlikleri malzemeler arasındaki kalite farkını göstermektedir.
- Diş rengine uyumları ve renk tonları kalite farkı için önemlidir.
- Esneme katsayıları malzemeler arasındaki kalite farkını göstermektedir.
- Yapışma özelliklerine bakılmalıdır.
- Diş ile dolgu arasındaki sınır çizgisinin oluşması durumu, malzemenin kalitesi için önemlidir.
Amalgam Dolgunun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Amalgam dolgunun faydaları ve zararları şunlardır:
- Amalgam diş dolguları çiğneme kuvvetlerine dayanabilecek kadar güçlüdürler.
- Diğer dolgu çeşitleri ile kıyaslandığında daha ucuzdurlar.
- Tek seans ile bitirilebilmektedir.
- Dezavantajlarına bakıldığında dişin rengine uymadığı görülmektedir.
- Dolgu işlemi yapılırken dişin sağlıklı bölümlerinin de alınması dezavantajlarından biridir.
- Genelde diş ile bütünleşmemesinin yanı sıra zamanla da aşınmaktadır.
Kompozit Dolgu İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Kompozit dolgu için bilinecekler aşağıda belirtilmiştir:
- En az 5 yıl dayanan bir dolgu çeşididir.
- Altın dolgudan daha az maliyeti olsa da amalgam dolgudan daha pahalıdır.
- Çoğunlukla ön dişlerde ve dişlerinin görünen kısımlarında kullanılmaktadır.
- Kompozit dolgunun materyali, plastik ve ince cam partikülleri karışımıdır.
- Rengi dişe uyduğu gibi aynı zamanda diş ile de bütünleşmektedir.
- Dolguyu oturtmak için daha az yere ihtiyaç duyulmasından dolayı dolgu işlemi yapılırken kaldırılması gereken doku da daha az olmaktadır.
Altın Dolgunun Özellikleri Nelerdir?
Altın dolgunun nitelikleri aşağıdadır:
- En az yedi yıl ömrü olmakla beraber dayanıklı diş dolgusu olarak oldukça uzun ömürlüdür.
- İnley, onley ve kuron olmak üzere üç farklı türü bulunmaktadır.
- Diğer metaller ile karışmış altından yapılan bu dolgu paslanmamaktadır.
- En az iki seansta altın dolgu yapılabilmektedir.
İmplant İşlemi ve Fiyatları
Bazı insanlar eksik dişlerinden dolayı bu durumdan şikayetçi olabiliyor. Bu konuda yapılması gereken işlem implant uygulamak olabilir. Çene üstüne yapılan implant ile birlikte kişi sağlam dişlere kavuşuyor. İmplant, az önce belirttiğimiz gibi eksik dişlerin yerine yapılıyor. Öncelikle titanyumdan yapılmış bir vida takılıyor. Sonrasında üzerine diş protezi yerleştiriliyor. Bu işlem sonrasında kişi rahatlıkla yiyip içebiliyor.
Kanal Tedavisi ve Fiyatları
Bazı insanların dişi çürüdüğünde diş ağrıları ile karşılaşabiliyor. Diş ağrısı yaşamak günümüzde pek çok kişinin karşılaşmış olduğu bir durum olduğundan dolayı dikkat edilmesi gereken bir olay. Eğer ki diş çürüğü ile karşı karşıya kalındıysa bu durumda yapılması gereken şeylerden birisi kanal tedavisi olarak bizleri karşılıyor. Kanal tedavisi diş temizleme operasyonu olarak adlandırılabilir. Bu işlem sırasında dişin içi iyice temizlenir ve bu sırada diş siniri de çıkarılabilir. Sonrasında ise boşluk doldurularak sağlıklı bir diş ile karşılaşılır.
Diş Beyazlatma ve Fiyatları
Başka insanlara güzel görünmek önemli bir yer taşıyor. Özellikle de güzel gülümsemek için beyaz dişlerin büyük bir önemi bulunuyor. Dişler ne kadar beyaz olursa o kadar güzel gülümsemeler ile karşılaşmak mümkün. Dişi sararan insanlar bu konuda destek alarak diş beyazlatma operasyonuna katılabiliyor. Diş beyazlatma operasyonu sayesinde daha beyaz dişlere sahip olmak mümkün. Farklı diş beyazlatma operasyonları olduğunu belirtelim.
Dolgu, çürüyen ve artık kullanılması ağrır hale getiren dişteki tüm çürük ve pislikleri temizlendikten sonra ortaya çıkan boşluğun, o dişin normal yapısına uygun olarak ve ağızda uzun süre problem yaratmadan bir madde ile doldurarak yenilenmesidir. Yenilenen yani restorasyonu yapılan diş artık eski fonksiyonlarını gösterebilecektir. Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal yapısını ve görünümünü elde etmenin bir yoludur.Öncelikle her diş dokturunun yaptığı işlem önce çürümüş ve yeni dişinize zara vericek çürümüş diş parçalarını uzaklaştırır ve dişin çürüdüğü alanı dezenfektan eder bunu yanı sıra boşluğu dolgu malzemesi ile eski diş gibi olana kadar doldurur. Bakterilerin girebilecekleri bütün alanları ve boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün yol almasını da engellemeye çalışır.
ÇÜRÜĞE GÖRE MALZEME KULLANIMI
Herkese aynı dolgu tipini uygulamak mümkün olmayabilir. Kişi için doğru dolgu yapısını; çürüğün boyutunun büyük olup olmaması, belirli maddelere karşı vücudunuzun herhangi bir tepkimeye girip girmeyeceği, dolgunun uygulanacağı diş ve bu uygulama sonucu talep edilecek maliyeti söylenir. Dolgu için kullanılan malzemeler, altın, porselen, kompozit, reçine (diş renginde dolgu) ve amalgam dolgu malzemeleridir. Bazen de cıva, bakır, kalay ve kimi zaman da çinko alaşımı tercih edilmektedir. Günümüzde diş renginde ve dayanıklı dolgular da artık kolaylıkla elde edilebilmektedir.
DOLGU MALZEMESİ OLARAK ALTIN DOLGULAR
Hasta kontrol edildikten sonra tercihi üzere ölçüleri laboratuvara gönderilerek dolgu oluşturulur. Daha sonra dişe takılır. Diş eti hastalıklarına karşı iyi bir savunma özelliğine sahiptir ve 20 yıldan fazla süre bu dolgu çeşidi kullanılabilir. Bundan dolayı bir çok kişi dolgusunun çeşidini altın olarak tercih eder. Bunların getirileri de vardır tabiki. Diğer malzemelere göre en pahalısıdır ve bir kaç seansta uygulanır.
DOLGU MALZEMESİ OLARAK AMALGAM DOLGULAR
Dolgunun ağız içinde aşınmasına karşı dirençlidir ve altına oranla daha ekonomiktir. Ancak bu malzeme koyu renkli olduğundan dolayı ön dişler için estetik bir görüntü sağlayamadığı için genel olarak arka dişlere uygulanır.
DOLGU MALZEMESİ OLARAK KOMPOZİT REÇİNE
Bu malzeme dişlerle aynı renk olduğundan çoğu dolgu kullanıcısının tercihidir. Malzemeler karıştırılarak elde edilir. Daha sonra dişin içine yerleştirilerek kurumaya bırakılır. Bu malzeme kolay kırıldığı için daha küçük dolgularda tercih edilir. Aynı zamanda çay, kahve gibi leke barındıran içecekler bu malzemenin rengine zarar vermektedir. Genel kullanım süresi üç veya dört yıl arasında değişir.
DOLGU MALZEMESİ OLARAK İNLEY VEYA OLNLEY DOLGULAR
Dolgu yaptıracak olan kişinin siparişi üzerine laboratuvar ortamında oluşturularak yapıştırılır. Dişin kendi rengine göre üretilir ve renk değişimine karşı dayanıklıdır. Bu dolgular genel olarak dişin bütün yüzeyini kaplar ve maliyeti de altınla neredeyse aynıdır.
DOLGU YAPILMADAN ÖNCE UYGULANMASI GEREKEN KANAL TEDAVİSİ NEDİR?
Pulpa adını verdiğimiz bölüm, sırasıyla mine ve dentin tabakasının altında yer alan dişin orta kısmındaki boşluktan oluşmaktadır. Bu boşluğun, dişin taç kısmındaki bölümü pulpa odası olarak isimlendirilir. Dişin kök kısmı boyunca devam eden bu boşluk, daralarak küçük bir kanal haline gelip kök kanalı olarak terim anlam verebiliriz. Azı dişleri ağzın arka bölümünde yer aldığını biliyoruz, bu dişler genellikle iki ya da üç köke sahiptirler. Diğer dişlerinde tabiki kökleri vardır. Birden fazla köke sahip dişlerde, her bir kökün kendi kanalı vardır.