PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

En iyi meslekler ve maaşları

En iyi meslekler adlı bu yazımızda özellikle üniversiteye hazırlanan ya da meslek seçimi aşamasında olan öğrencilerin en çok aradıkları konulardan biri olan en iyi meslekler, en çok para kazandıran meslekler, en prestijli meslekler gibi konular hakkında bilgiler vereceğiz. Şimdi öğrenci arkadaşlara ya da dışarıda herhangi bir vatandaşa sorsak en iyi meslekler hangileridir diye, nasıl bir cevap alabiliriz acaba?

Muhtemelen en iyi meslekler deyince akla ilk olarak şunlar gelecektir:

  • En iyi meslekler en çok para kazandıran mesleklerdir.
  • En iyi meslekler en prestijli mesleklerdir.
  • En iyi meslekler en saygın mesleklerdir.
  • En iyi meslekler en rahat mesleklerdir.
  • En iyi meslekler en kolay iş bulunabilen mesleklerdir.
  • En iyi meslekler üniversitede okuması en kolay bölümlerdir.

Yukarıdaki satırlara katılıyor musunuz? Muhtemelen bir çoğuna katılıyorsunuzdur. En iyi meslekler deyince insanlar gerçekten de iyi para kazandırsın ama rahat olsun, saygın bir meslek olsun, prestijim olsun, havam olsun, çok param olsun, üniversitede okuması kolay bir meslek dalı olsun, iş bulması da kolay olsun gibi kriterler aramaktadırlar. Acaba sizce böyle bir meslek var mı? Ya da varsa bile herkese nasip oluyor mu? Gerçekçi olalım arkadaşlar, yukarıdaki kriterler birer kriter değil aslında. Bunlar birer hayal. Herkesin gönlünde yatan meslek tarifi bunlar. Ancak gerçek hayatta tam olarak karşılığı yok maalesef. Yani yukarıda sıraladığımız maddeler sadece hayal ürünü diyebiliriz.

Dolayısıyla en iyi meslekler nelerdir sorusuna verilebilecek net bir cevap yoktur. Her meslek her kişiye göre değişir. Herkesin ilgi alanları farklıdır. Bugün hangi meslek erbabı olursa olsun kime sorarsanız sorun mutlaka mesleği hakkında olumsuz bir şeyler söyleyecektir.

Bizler şimdi Türkiye şartlarında iyi meslekler olarak en çok bilinen bazı meslekleri buraya yazacağız. Bu meslek sahiplerinin ne iş yaptıklarını da özetleyeceğiz. Siz üniversiteye hazırlanan ya da meslek seçimi aşamasında olan değerli arkadaşlar verdiğimiz bu bilgilerden istifade edebilirler.

Türkiye’deki En İyi Meslekler

Türkiye’deki en iyi ve en gözde sayılan bazı meslekler hakkında bilgiler vereceğiz. Bu mesleklerden bazıları sayısal meslekler bazıları eşit ağırlık meslekleri ve bazıları da sözel mesleklerdir.

Hakimlik Mesleği

Hakimlik mesleği ve maaşları
Hakimlik mesleği ve maaşları

Hakimlik mesleği günümüzde oldukça fazla talep edilen iyi mesleklerden biridir. Adli hakim ya da idari hakim olarak görev yapabilirsiniz. Görev yeriniz il ya da ilçelerde bulunan adliyelerdir. Hakim olarak görev yapabilmek için hukuk fakültesi mezunu olmanız gerekmektedir. Eşit ağırlık mesleklerinden biridir. Günümüzde popüler ve talep olan meslek dallarından biridir. Hukuk fakültesini bitirdikten sonra hakimlik sınavına girmeniz ve kazanmanız gerekmektedir. 2022 yılı itibariyle göreve yeni başlayan bir hakim 10.000 TL üzerinde maaş almaktadır. Adli hakimler adli davalara, idari hakimler ise idari davalara bakarlar. Adli davalar duruşmalı, ifadeli, şahitli tanıklı davalar olup idari davalar ise genellikle evrak ve dosya incelemesi ile neticelenen davalar olarak bilinmektedir.

Savcılık Mesleği

Savcılık yani Cumhuriyet Savcılığı mesleği de popüler meslekler arasındadır. Savcılar da hakimler gibi illerde ya da ilçe merkezlerinde görev yaparlar. Görev yerleri ise adliyelerdir. Savcılık da eşit ağırlık mesleklerindendir. Savcı olabilmek için hukuk fakültesini bitirip hakimlik savcılık sınavına girmek ve bu sınavı kazanmak gerekmektedir. 2022 yılı itibariyle göreve yeni başlayan bir savcının maaşı da 10.000 TL üzerindedir.

Öğretmenlik Mesleği

Öğretmenlik mesleği de günümüzün aranan meslekleri arasındadır ve tabii ki gayet iyi bir meslektir. Öğretmenlik mesleği küçük yaşlardan itibaren öğrencilerin çoğunun hayalindeki meslek olarak bilinmektedir. Öğretmenlik mesleğinin elbette bir çok zorluğu da bulunmakla birlikte genel olarak rahat, zahmetsiz ve iyi bir gelire sahip olduğu bilinmektedir. Okullar tatil olduğunda öğretmenlerin de rahatlaması ve bu rahatlığın diğer memuriyetlerde bulunmaması gibi avantajları mevcuttur. İster özel okulda ister devlet okulunda olsun, öğretmenlik her zaman saygın, prestijli ve gelir açısından tatminkar bir meslektir.

Öğretmenlik Mesleği - En iyi meslekler
Öğretmenlik Mesleği – En iyi meslekler

Devlet memuru olarak yeni atanan bir öğretmen branşına göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 8.000 TL maaş ile işe başlamaktadır. Özel okulda göreve yeni başlayan öğretmenler de yaklaşık olarak aynı ücreti almaktadırlar. Ancak şunu belirtelim ki devlet memuru olarak öğretmenlik yaparken alacağınız ücret sabit iken, özel okulda öğretmenlik yaparken alabileceğiniz ücretin bir sınırı yoktur. Kendini iyi yetiştirmiş bir öğretmen oldukça fazla miktarlarda ücret alabilmektedir.

Uzmanlık Mesleği

Uzmanlık mesleği genellikle kamu kurumlarında çeşitli unvanlar altında görev yapar. Mesela bazı uzmanlıklardan söz etmek gerekirse; sosyal güvenlik uzmanı, tapu uzmanı, defterdarlık uzmanı, mali hizmetler uzmanı, kültür ve turizm uzmanı, sivil savunma uzmanı, kamu denetçiliği uzmanı gibi birçok kamu kurumu çeşitli unvanlar altında uzmanlar istihdam etmektedir ve iyi mesleklerden biridir. Herhangi bir kamu kurumunda uzman olabilmek için genellikle iktisadi ve idari bilimler fakültesinde yer alan bölümlerden birinden mezun olmak gerekmektedir. Yani iktisat, işletme, kamu yönetimi, maliye, çalışma ekonomisi ve benzeri bölümlerden mezun olanlar önce KPSS ye sonra da uzmanı olmak istediği kamu kurumunun uzmanlık sınavına girerek uzman olarak atanabilirler.

En iyi meslekler - Uzmanlık Mesleği ve Maaşları
En iyi meslekler – Uzmanlık Mesleği ve Maaşları

Mesela sosyal güvenlik uzmanı ne iş yapar? Sosyal güvenlik uzmanı ve diğer kamu kurumlarının uzmanları genellikle mevzuat araştırması, mevzuatsal konularla ilgili çalışmalar, araştırma çalışmaları, mevzuat geliştirmeleri, yönetmelik ve genelge gibi talimatlar hazırlama ve çalışılan kamu kurumunun gelişimi için çalışmalar yürütmektedirler. Kamu kurumlarında uzman olarak göreve yeni başlayan biri yaklaşık olarak 10.000 TL maaşla işe başlamaktadır. Yeni başlayanlar ilk olarak uzman yardımcısı unvanıyla başlarlar, 2-3 yıllık yardımcılığın ardından sınavla ya da sınavsız olarak uzman unvanını kazanırlar.

Denetmenlik Mesleği

Denetmenlik mesleği de kamu kurumlarında görev yapan en iyi mesleklerden biridir. Yani devlet memurluğudur. Kamuda şu anda denetmenlik mesleğinden örnekler verecek olursak; sosyal güvenlik denetmeni, vergi denetmeni, milli emlak denetmeni, ticaret denetmeni, ürün denetmeni gibi denetmenliklerden bahsedebiliriz.

Denetmenler ne iş yapar diye soracak olursanız mesela sosyal güvenlik denetmenlerinden söz edelim. Sosyal güvenlik denetmenleri sosyal güvenlik kurumu yani SGK bünyesinde çalışırlar ve sosyal güvenlik suiistimallerini araştırırlar, haksız yere SGK dan maaş alanları incelerler, sigortasız işçi çalıştıran işyerlerine giderek oraları denetlerler ve benzeri görevleri yaparlar.

Genellikle bütün kamu kurumlarında görev yapan denetmenler hem devlet dairesinde hem de sahada görev yaparlar. Sahada yani piyasada, çarşıda, pazarda, her türlü işyerinde çalışmalarını ve denetlemelerini gerçekleştirirler. Kamu kurumlarında göreve yeni başlayan bir denetmen öncelikle denetmen yardımcısı olarak göreve başlar. 2-3 yıllık çalışmanın ardından sınavla ya da sınavsız olarak denetmen unvanını alırlar. 2022 yılı itibariyle göreve yeni başlayan bir denetmen yardımcısı yaklaşık olarak 8.000 – 9.000 TL civarında maaş almaktadır. Alınan maaş çalışılan devlet kurumuna göre değişmektedir.

Denetmen yardımcısı ve denetmen olabilmek için kamu kurumları genellikle İİBF yani iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarını tercih etmektedirler. Ancak bazı kurumlar başka bölüm mezunlarını da (örneğin istatistik, çevre ekonomisi vb) alabilmektedirler.

Memurluk Mesleği (VHKİ)

Memurluk mesleği de günümüzün en revaçta olan mesleklerinden biridir. Memur olmak kolaydır, her türlü 4 yıllık fakülte mezunu olan kişiler hangi bölüm okumuş olursa olsunlar rahatlıkla memur yani VHKİ (Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni) olabilirler. Hemen hemen bütün kamu kurumları her yıl memur alımı yapmaktadırlar. Memur olabilmek için KPSS sınavına girip yeterli puanı almak gerekmektedir. Memurlar genellikle masa başı iş yaparlar, bilgisayar başında çalışırlar. Evrak işi yaparlar, vatandaşların taleplerini yerine getirirler. Örneğin bilgisayardan borç sorgulaması, vergi borcu sorgulama, vergi borcu taksitlendirme, sgk hizmet dökümü sorgulama, hizmet dökümü çıktısını alıp vatandaşa verme, vatandaşa ödeme yapma, para tahsil etme ve benzeri birçok işlemler memurlar tarafından yapılmaktadır.

En iyi kazandıran meslekler - Memurluk Mesleği
En iyi kazandıran meslekler – Memurluk Mesleği

Memurların maaşı ne az ne de çoktur. Orta seviye diyebiliriz. Ancak her zaman asgari ücretin üzerindedir. 2022 yılı itibariyle göreve yeni başlayan bir devlet memuru, yaklaşık olarak 6.500-7.000 civarında maaş almaktadır.

Müfettişlik Mesleği

Müfettişlik mesleği de kamu kurumlarında görev almak isteyen arkadaşların gözde mesleklerinden biridir. Uzmanlık ve denetmenlik meslekleri gibi kariyer mesleklerdendir. Uzmanlık ya da denetmenlikten daha üst seviye bir meslek grubudur. Bazı kurumlarda denetmenlik, kontrolörlük ve müfettişlik gibi unvanlar aynı meslek grubunu ifade eder. Devlette müfettiş olabilmek için de popüler bölümler yine İİBF yani iktisadi ve idari bilimler fakültesi bölümleridir. Yani kamu yönetimi, iktisat, maliye, işletme, istatistik, çevre ekonomisi, çalışma ekonomisi gibi bölümlerdir. Müfettiş olmak için de öncelikle üniversite bitirilmeli, KPSS sınavına girilmeli, ayrıca müfettiş olmak istenilen kurumun sınavına girilmelidir. Her kurum her yıl müfettiş alımı yapmaz.

Müfettişlik sınavlarına girebilmek için kamu kurumlarının alım ilanlarını takip etmek gerekir. Alım ilanının akabinde sınav yapılır. Sınavlar genelde yazılı ve ardından sözlü olur. Yeni başlayan biri müfettiş yardımcısı olarak göreve başlar, 3 yıllık görev süresinin sonunda yeterlik sınavına girer, kazanırsa müfettiş unvanını alır. 10 yıl müfettiş olarak görev yapan biri 10 yılı dolunca baş müfettiş unvanını alır. Bu süre kamu kurumuna göre değişebilir.

En revaçta olan müfettişlikler mülkiye müfettişliği, vergi müfettişliği, sgk müfettişliği, işkur müfettişliği kültür ve turizm müfettişliği gibi müfettişliklerdir. Müfettişler hem devlet dairesinde hem de sahada görev yaparlar. Denetime çıkarlar. Turneye çıkarlar yani 15-20 günlüğüne bir başka şehre görevli olarak giderler. Bu süre daha kısa ya da uzun olabilir. Ayrıca müfettişler çalıştıkları kurumda görev yapan diğer personellere ait soruşturma ve cezai işlemleri de yaparlar. Yeni başlayan bir müfettiş yardımcısı en az 10.000 TL maaş ile göreve başlamakla birlikte bu rakam çalışılan kamu kurumuna göre değişmektedir.

Doktorluk Mesleği

Doktorluk mesleği de en revaçta ve en çok talep gören, en çok istenilen mesleklerden biridir. Bir çok insana göre en iyi mesleklerden biri de doktorluktur. Hatta küçük çocuklara bile büyüyünce ne olmak istersin diye sorsanız size doktor olmak istiyorum diyecektir.

Evet doktorluk hakkında çok fazla bilgi vermeye gerek yok, yeterince iyi yetişmiş bir doktor epey fazla bir gelir elde edebilir. Doktor olmak için bildiğiniz üzere tıp fakültesini bitirmek gerekmektedir. Ardından doktor unvanını alan kişi dilerse devlette mesela hastanelerde ya da aile sağlığı merkezlerinde görev alabilir. Dileyen kendi muayenehanesini açabilir. Özellikle diş hekimleri, göz doktorları gibi branşlar kendi muayenehanesini açmaktadırlar. Kendini iyi yetiştiren bir doktor özel hastanelerde görev alabilir.

Devlette yeni başlayan bir doktor en az 12.000 TL maaş almaktadır. Bu rakam 2022 yılında geçerli olan rakamdır. Özel hastanelerde görev alan doktorlar branşlarına ve hasta sayılarına göre 20.000-30.000 TL bandında aylık ücret almaktadırlar. Daha fazla alan doktorlar da mevcuttur. Tahliller, ameliyatlar, operasyonlar vb. gibi işlemler neticesinde gelir daha da artar. Doktorun kıdemi arttıkça alacağı ücret de artmaktadır.

Avukatlık Mesleği

Avukatlık mesleği de revaçta olan mesleklerden biri olsa da günümüzde hukuk fakültelerinin artışı ve dolayısıyla hukuk mezunu kişilerin artması nedeniyle avukat sayısı oldukça artmış olup son zamanlarda avukatlık mesleği eski popülaritesini kaybetmiş gibi görünmektedir. Özellikle kalabalık şehirlerde çok fazla sayıda avukat bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi avukat olabilmek için hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Avukatların kazançları ise avukatın çalışma şekline bağlı olarak değişir.

Avukatlık Mesleği ve Kazançları
Avukatlık Mesleği ve Kazançları

Mesela kendi ofisinde bağımsız olarak hizmet veren bir avukatın kazancı, müvekkil sayısına bağlı olarak değişir. Müvekkil sayısı ise, avukatın bürosunun bulunduğu konuma, adliyeye olan yakınlığına, avukatın çevresine, tanıdık sayısına, avukatın tanınırlığına, avukatın kimliğine ve yeteneklerine göre değişir. Kendi bürosunu açan bir avukatın kazanacağı para kendi beceri ve kabiliyetine göre değişir. Müvekkillerden aldığı davalara ve dava türlerine göre değişir. Avukatlar bazı davalar için 2.000-3.000 TL ücret alırken bazı davalardan da 10.000 TL, 20.000 TL kazanabilmektedirler. Ayrıca danışmanlık ve hukuki yönlendirme gibi hizmetlerden de gelir elde edilebilmektedir.

Eğer avukat kendi bürosunda değil de bir başka birinin bürosunda ya da özel bir işyerinde çalışıyor ise o halde alacağı ücreti işveren belirler. Her durumda bir avukatın asgari ücretin üzerinde aylık ücret alacağı düşünülür, yani en azından yeni başlayan bir avukat 6.000-7.000 TL civarında bir ücreti rahat rahat alabilir. Avukatın kendini yetiştirmesi ve yetenekleri de ücret hususunda belirleyici unsurlardandır. İyi yetişmiş bir avukat ayda 15.000 – 20.000 TL ücret mukabilinde çalışabilir.

Bir de avukatın devlet dairelerinde memur olarak çalışması durumu vardır. Bir devlet dairesinde memur olarak çalışan avukatlar da aylık olarak en azından yeni başlayan bir avukat aylık 10.000 TL ücret almaktadır. Ayrıca yılda bir kaç kez vekalet ücreti adı altında yaklaşık 1 maaş tutarında para almaktadırlar. Dolayısıyla devlet dairelerinde avukatlık yapmak da iyi bir gelir elde etme yoludur.

Mühendislik Mesleği

Mühendislik, çok geniş alanları olan, farklı dalları bulunan bir meslek dalıdır. Dolayısıyla aslında her bir mühendislik dalını ayrı bir başlık altında ele almak gerekmektedir. Ancak mühendislerin aldıkları maaş yüksek olduğundan ve genelde belli limitlerin üzerinde olduğundan dolayı biz bütün mühendislikleri bu başlık altında topladık. Bazı mühendislikleri daha sonra hususi olarak değerlendirebiliriz.

Mühendis olabilmek için tabii ki bildiğiniz gibi, en az 4 yıllık fakültelerin mühendislik bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Lisans eğitiminde ise mühendislik bölümleri oldukça fazladır.

Tavsiye : Endüstriyel Tasarım Mühendisliği hakkında detaylı bilgi almak için Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Nedir, Endüstriyel Tasarım Mühendisi Ne İş Yapar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kısaca belli başlı mühendislikleri sayacak olursak; Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Biyoloji Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Çevre Mühendisliği Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Genetik ve Biyomühendislik, Geomatik Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Harita Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Kimya ve Süreç Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Elektrik – Elektronik Mühendisliği gibi bölümleri sayabiliriz.

Tavsiye : Enerji sistemleri mühendisliği hakkında daha fazla bilgi almak için Enerji Sistemleri Mühendisliği Nedir, Enerji Sistemleri Mühendisi Ne İş Yapar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Mühendisler ilk olarak işe başladıklarında işyerine ve unvanına bağlı olarak en azından 10.000 TL maaşla işe başlarlar. Yani bir mühendis en azından 10.000 TL ücret almalıdır diye düşünüyoruz. Mühendisin branşına göre bu ücret aylık 20.000 TL hatta aylık 30.000 TL ve 40.000 TL bile olabilir. Mesela çok iyi bir bilgisayar mühendisi, yazılım mühendisi, genetik mühendisi, uçak mühendisi ve benzeri mühendislik dallarında çalışanlar çok daha fazlasını kazanabilirler. Mühendislerin maaşları branşlarına ve çalışılan işyerine göre değişkenlik göstermektedir. Ancak bazı mühendislik dalları pek revaçta değildir, oldukça fazla mezunu vardır ve iş alanları kısıtlıdır bunu da bilmeniz yerinde olacaktır.

Kaymakamlık Mesleği

Kaymakamlık mesleği de özellikle üniversite okuyan, hususan İİBF fakültelerinde iktisat işletme kamu yönetimi gibi bölümlerde okuyanların hayallerinden biridir. Kaymakam olabilmek için İİBF fakültesi kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye gibi bölümlerde okumak gerekir. Ayrıca hukuk, psikoloji, sosyoloji, halkla ilişkiler gibi 4 yıllık bölümlerden mezun olanlar da kaymakamlık sınavına girebilirler.

Kaymakamlık sınavı hem yazılı hem sözlü olup oldukça zor sınavlardır. Kaymakamlık sınavını kazananlar öncelikle 1 yıl teorik ve pratik eğitim görürler. Yurt dışına çıkarlar. Daha sonra küçük bir ilçeye atanarak kaymakamlık görevine başlarlar.

Kaymakamların lojmanları vardır ve masrafları devlet tarafından karşılanır. Kaymakam aylık maaşı ise 2022 yılı itibariyle 15.000 TL olduğu tahmin edilmektedir. Mülki idare anlamında bir ilçedeki en büyük makam kaymakamlık makamıdır. Bu nedenle insanlar tarafından revaçta olan bir meslek olduğu bilinmektedir.

Eczacılık Mesleği

Eczacılık mesleği de bu zamanda iyi ve popüler mesleklerden biridir. Eczacılık bölümünü bitirenler eczacı olarak ilaç veya kozmetik ya da benzeri sektörlerde iş bulabilecekleri gibi, kendi eczanelerini işleterek de para kazanabilirler. Eczacı olarak bir firmada işe giren kişiler aylık yaklaşık olarak 10.000 TL gibi bir ücret alabilirler. Kendi eczanesini açarak eczane işleten kişiler ise bu rakamdan daha fazlasını da kazanabilirler. Eczane işleten eczacıların aylık kazanabilecekleri para, eczanenin konumu, nüfus yoğunluğu, eczanenin hastanelere ya da sağlık ocaklarına, aile hekimliklerine yakın olup olmaması gibi faktörlere göre değişir.

İyi bir ilde ya da ilçede devlet hastanelerine yakın konumda bulunan bir eczane oldukça iyi bir kazanç sağlayabilir. Bunun yanı sıra bir eczacı kendi kozmetik ya da ilaç firmasını kurarak çok daha farklı bir kulvarda da yol alabilir. Bu şekilde bir girişim başarılı olduğu takdirde kazanılabilecek para oldukça büyük boyutlarda olacaktır.

Pilotluk Mesleği

En iyi meslekler ve maaşları - Pilotluk
En iyi meslekler ve maaşları – Pilotluk

Pilotluk mesleği de oldukça saygın, merak uyandırıcı ve getirisi oldukça yüksek olan mesleklerden biridir. Ancak herkes pilot olamaz ve vücudun yapısı, sağlık durumu ve diğer bazı şartların olanak vermesi halinde pilot olmak için adım atabilirsiniz. Pilotların maaşları hakkında çok fazla bilgi yoktur. Daha doğrusu şöyle söyleyelim, pilotun ayda kaç gün çalıştığı, nereye uçtuğu, kıdemi, deneyim ve tecrübesi gibi birçok faktör pilotların maaşını etkilemektedir ve her pilotun maaşı ve aylık geliri birbirinden farklıdır. Aynı hava yolu şirketinde çalışan pilotlar bile birbirlerinin maaşlarını tam olarak bilemezler. Ancak yeni başlayan ve ortalama sürelerde uçuş yapan bir pilotun en azından 20.000 TL civarında bir maaşla işe başladığı bilinmektedir. Pilotlar ve pilotluk mesleği ile alakalı daha detaylı bilgi için Pilot Nasıl Olunur, Pilot Maaşları Ne Kadar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tabii ki daha deneyimli ve meslek kıdemi fazla olan pilotlar, özellikle de uzun seferlere çıkanlar, yurt dışı uçuşlar gerçekleştirenler çok daha fazla maaş almaktadırlar. Günümüzde 40.000 TL, 50.000 TL ve hatta daha fazlasını kazanan pilotlar da bulunmaktadır.

Noterlik Mesleği

Noterlik mesleği de oldukça revaçta olan meslek dallarından biridir. Hukuk bölümü mezunları noter olabilir, aynı zamanda en az 4 yıl avukatlık, savcılık ya da hakimlik yapma şartı vardır. Bu şartlara uyanlar başvurularını yapabilirler. Noterlerin kazancı da iş yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir. İş yoğunluğu fazla olan yerlerde faaliyet gösteren noterler oldukça iyi paralar kazanabilmektedirler. Örneğin aylık 50.000 TL 60.000 TL gibi kazançlara ulaşan noterler de bulunmaktadır. Bir noterin kazancı işletmenin bulunduğu yerin nüfusu ve noterlik müessesesine olan ihtiyaç ile alakalıdır.

Bunların haricinde daha pek çok meslekler vardır, biz kendi aklımıza ilk gelenleri yazdık. Bunların dışında örneğin muhasebecilik, yeminli mali müşavirlik, otomobil tamirciliği, her türlü esnaflık, tacirlik, tüccarlık, işadamlığı, girişimcilik, emlakçılık, komisyonculuk, marketçilik, bakkalcılık, manavcılık, arıcılık, hayvancılık, tavukçuluk, sütçülük, marangozluk, inşaat ustalığı ve burada daha sayamayacağımız kadar çok meslek dalı vardır. Önemli olan yaptığınız işin sizi mutlu etmesidir. Sevdiğiniz işi yaparsanız hem yorulmaz, hem strese girmez hem de yıpranmazsınız. Dünya hayatı öyle ya da böyle geçip gidiyor, meslek seçiminde önemli olan şey helalinden kazanıp helalinden harcamaktır. İktisatlı ve kanaatkar olan her birey karnını rahatlıkla doyurur.

Meslekler ile alakalı olarak yine vakit buldukça sizlere bilgiler vermeye devam edeceğiz. Bir başka yazımızda burada yer veremediğimiz diğer meslekler ile ilgili bilgiler verebiliriz. Sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bir başka yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın.

Başarılar dileriz.

 

Yoruma kapalı.