Yüzyıllar boyunca sadece binek olarak kullanılan eşeklerin bir gün insanlara birçok farklı büyük sektörden daha fazla para kazandırabileceğini hiç düşündünüz mü? Kırklareli bir girişimci bunu düşündü ve 2011 senesinde kurmuş olduğu eşek çiftliği sayesinde şuanda oldukça yüksek gelire sahip bir insan olarak hayatını sürdürmekte olup, aynı zamanda tüm dünyanın ilgisini de üzerine çekmiş bulunmakta. Bu konumuzda sizlere kazancı yüksek olan eşek sütü üretmek için kurulan çiftlikler üzerine bilgiler hazırladık. Eşek sütü hakkında genel bilgiler vereceğiz ve eşek sütü üretim çiftliğinin kuruluşundan bahsedeceğiz.
Eşek Sütünün Faydaları
Yapılan araştırmalar neticesinde eşek sütü içen bir insan siroz, bronşit, kanser, astım ve daha birçok kötü huylu hastalıklardan korunmaktadır. Daha önce süt üzerinde deneyim yaşayan ve içen insanlar sütün oldukça tatlı ve hiçbir tiksindirici maddenin içinde yer almadığını dile getirmiştir. Eşek sütünden sabun üretimi bile yapıldığı bilinmekte olup, hatta ve hatta süt banyosu ile dünyaca ünlü Kloepatra’nın bile süt banyosunu eşek sütü ile yapıldığı iddiası yıllarca gündemden düşmemiştir. Eşek sütünün günümüzde litre fiyatı ise yaşına ve kalitesine göre 100 TL ve üzeri bir fiyat ile satılmakta olduğunu görmekteyiz. Aynı zamanda eşek sütünden peynir yapan firmalar Avrupa’da 1000 Euro gibi rakamlara satışlarını kolaylıkla yapabilmektedir.
Eşek Çiftliği Açmak İçin Neler Gerekmektedir?
Öncelikle bu işe gönül verdiyseniz ilk sorununuz mevzuat olacaktır. Türkiye’de eşek sütünün perakende satışına Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilmemekte olduğunu görmekteyiz. Bu kural sadece eşek sütü için değildir. Çiğ olarak denetimi zor olan eşek sütü gibi koyun, inek ve keçi başta olmak üzere birçok hayvanında perakende satışı ısıl işlem görmediği sürece satışları tamamen yasaktır.
Eşeklerin bakımları ve yetiştirilmesi diğer hayvan türlerine göre çok daha kolay olduğu gibi aynı zamanda oldukça eğlencelidir. Fakat böyle bir çiftlik kuracaksanız eğer geniş çaplı bir proje hazırlamanız gerekmektedir. Eşekleri barındırdığınız alanın oldukça geniş ve bu hayvanlar için elverişli bir araziye sahip olması gerekmektedir. Aynı zaman’da öncelikli olarak bu arazide yetiştirilecek eşeklerin verimli olmasına da dikkat etmelisiniz. Onun dışında bakımları genelde tırnaklarını kesmeniz ve rüzgarlı veya yağmurlu soğuk havalarda onları koruyarak yemlerini de düzenli verdiğiniz sürece bu uysal ve sempatik hayvanlardan oldukça iyi verim alabilirsiniz.
Eşeklerde Süt Verimi
Her ne kadar eşeklerin bakımı kolay olsa da bununla ilgili olarak ciddi genetik çalışmalar yapılmadığı için süt üretimi zor ve kısıtlıdır. Bunun önündeki en büyük engellerin başında eşeğin yaklaşık 1 yıl süren gebelik süresi gelmektedir. Aynı zamanda eşeklerin damızlık hale gelmesi ve süt verebilmesi için 4 yıl gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda eşek çiftliklerindeki süt verimi; çiftlikteki hayvanların yaklaşık %20’sinde olmaktadır. Her bir eşek günde yaklaşık 2-4 litre arası süt vermektedir.
Özellikle süt verimi yüksek olan eşeklere sahip olmak için genetik çalışmalar ve seleksiyon uygulamaları gerekmektedir. Bununla ilgili bu işi en çok yapan ülke olan İtalya’da çeşitli çalışmalar vardı. Ülkemizde ise çiftlik sahipleri kendi imkanları ile seleksiyon yapmaya ve verim artırmaya çalışmaktadır.
Eşek Sütü Nasıl Pazarlanır?
Eşek sütü üreten çiftlikleri büyük çoğunluğu yurt dışına ihracat yapmaktadır. Yani talep genellikle yurt dışından olmaktadır. Genellikle direk olarak süt satışı yapılmaktadır. Bazı firmalar süt dışında peynir üretip satmaktadır.
Avrupa ülkelerinden ve özellikle Çin’den eşek sütüne yoğun bir talep vardır. Eşek sütünü bu ülkelere pazarlama şansınız vardır.
Eşek Çiftliği Maliyeti Ne Kadar?
İlk olarak buna uygun geniş bir arsaya sahip olmanız gerekmektedir. Arsa içerisine eşekleri güneşten ve yağmurdan koruyacak şekilde uygun bir gölgelik çatı yapmanız yeterlidir. Bunun dışında yemlik, suluk, su temini için artezyen, genel bakım malzemeleri gerekli olacaktır. Arsa dışındaki maliyetler 20.000-30.000 TL arasında tutmaktadır. Bunun dışında en önemlisi eşek bulmaktır. Eşek fiyatları eşeğin türüne, cinsiyetine, yaşına ve genel sağlık durumuna göre oldukça değişken olabilmektedir. Çiftliğin kapasitesine göre gerekli olan eşekleri köylerden ve diğer eşek çiftliklerinden temin edebilirsiniz.
Kurulabilecek Farklı Süt Çiftlikleri
Kurulabilecek pek çok süt çiftliği bulunuyor. Bunlardan birisi keçi sütü çiftliği olarak açıklanabilir. Keçi sütü, oldukça faydalı bir besin olarak bizlerin karşısına çıkıyor. C vitamini, kalsiyum, protein, potasyum ve magnezyum gibi pek çok içeriğe sahip olan bu sütte bol bol D vitamini de yer alıyor. Keçi çiftliği kurarak keçi sütü satışı yapmak mümkün oluyor. Keçilerden yalnızca süt üretilmiyor aynı zamanda peynir, yoğurt ve kaymak gibi ürünler de elde edilebiliyor.
Kurulabilecek bir diğer çiftlik inek sütü çiftliği olarak bizlerin karşısına çıkmakta. büyükbaş hayvancılıkta özellikle inek bakımı ülkemizde oldukça popüler bir iş olarak yer alıyor. Tarım ve hayvancılık sektöründe yaygın olarak tercih edilen inek sütü üretimi ile beraber bu alanda kazanç modeli oluşturmak mümkün oluyor. İnek sütünün besin değerlerini incelediğimizde bol miktarda kalsiyum, magnezyum, B12 vitamini, D vitamini, protein ve sodyum gibi besinler karşımıza çıkıyor.
Kurulabilecek çiftliklerden birisi de koyun sütü çiftliği olarak yer alıyor. Kullanıcılar koyun çiftliği kurarak koyun sütü üretebilir ve bu süt ile birlikte satış yapmaya başlayabilir. Koyun sütü ile birlikte bu sütün içeriğinde C vitamini, kalsiyum, B6 vitamini, demir, B12 vitamini, magnezyum, potasyum, protein ve sodyum gibi pek çok besin bulunuyor. Bunun yanı sıra manda sütü çiftliği de tercih edilen bir yöntem.
Yoruma kapalı.