Ev hanımlarının emeklilik şartları nelerdir, ev hanımları nasıl emekli olur?
Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur
Ev hanımları için emeklilik, isteğe bağlı sigorta kapsamında kullanılabilecek bir haktır. Ev hanımlarının hayatlarını evine ve ailesine adamış olması emeklilik hakkına sahip olamayacaklarını göstermemektedir. Adeta bir iş gibi hatta çalışma saatleri oldukça uzun bir iş gibi olan ev hanımlığı, zorunlu sigorta kapsamına girmese de isteğe bağlı sigorta kapsamına alınabilmektedir. Ev hanımlarına emeklilik olanağından gerekli koşulları sağlayan tüm ev hanımları faydalanabilmektedir.
Ev Hanımları İçin Emeklilik Koşulları
Ev hanımlarına emeklilik şartları şu şekilde belirlenmiştir:
- Ev hanımlarının isteğe bağlı sigortadan yararlanabilmesi için sigortalı bir işte çalışmıyor olmaları gerekmektedir. Bu koşul yalnızca başvurusu sırasında bulunmaktadır. Daha sonra çalışmak için herhangi bir engel söz konusu değildir.
- 18 yaşını doldurmuş olmak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmektedir.
- Ev hanımlarının düzenli bir gelirinin olmaması gerekmektedir. Gelir kapsamına kira geliri, malullük aylığı gibi gelir vergisine dahil gelirler girmektedir.
- İkametgah adresinin Türkiye’de bulunması gerekmektedir.
Ev Hanımları İçin Emeklilik Başvurusu
Ev hanımlarına emeklilik başvurusu için öncelikle şartları sağlamanız gerekmektedir. Ardından izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine gitmeniz gerekmektedir. İkametgahınızın bulunduğu ildeki kuruma gitmeniz işlemlerinizi hızlandıracaktır.
- Ardından “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş” başvurusu yapmanız gerekmektedir. Tarafınıza başvuru belgesi verilecektir.
- Başvuru belgesinde kişisel bilgileriniz ve sosyal güvenlik sicil numaranız talep edilmektedir.
- Gelir belgesinden muaf olunduğuna dair belge talep edilebilmektedir. Ancak bu durum sistemden de gözüktüğü için belgenin mutlaka yanınızda bulunmasına gerek yoktur. Talep edilirse götürmeniz yeterli olacaktır.
Ev Hanımları İçin Emeklilik Prim Miktarı
Ev hanımlarına emeklilik için prim miktarı, her sene güncel olarak belirlenmektedir. Güncel olarak belirlenen en düşük prim miktarı ise 818,70 TL’dir. Bu miktar asgari ücret üzerinden belirlenen miktardır. Asgari ücrette yapılacak değişiklikler sigorta primlerine de uyarlanmaktadır. Prim miktarları ev hanımlarının gelir durumuna göre belirlenmektedir. Kişinin beyan ettiği gelire göre yapılacak ev hanımlarına emeklilik prim hesaplaması şu şekildedir:
- Ev hanımı tarafından verilen gelir bilgisi üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Gelirin %32’si prim olarak kesilmektedir. Bu kesintinin %20’si yaşlılık sigortası ve ölüm sigortası olarak ayrılmaktadır. %12’lik bir kısım ise genel sağlık sigortasına gitmektedir.
Ev Hanımları İçin Emeklilik Süresi
Ev hanımlarının emekli olabilecekleri süre şu şekilde belirlenmiştir:
- Sigorta başvurusu yapıldıktan itibaren 25 yıl boyunca prim ödemek gerekmektedir. Bir seferde birden fazla prim ödemesi yapılarak sürenin kısaltılabileceği gibi yaygın bir kanaat bulunmaktadır. Ancak böyle bir uygulama şu an için mevcut değildir. Yani yapılacak toplu ödemeler 25 yıllık prim ödeme süresini kısaltmayacaktır.
- Emekli olmaya hak kazanmak için sağlanması gereken bir diğer koşul , belirlenen azami yaş sınırına ulaşmış olmaktır. Ev hanımlarının emekli olabilmesi için belirlenen yaş 58’dir. Yani 20 yaşında isteğe bağlı sigorta başlatarak 25 yıl boyunca prim ödemelerini yapmış olan bir kişinin 25 yıl sonunda emekli olma imkanı bulunmamaktadır. Emekli olabilmek için mutlaka 58 yaşına gelmiş olmak gerekmektedir.
Ev Hanımlarına Emeklilik Sigorta Türü
Ev hanımlarına emeklilik sigortası yaptıran kişilerin prim ödemesi boyunca 4B sınıfında bulunduğu bilinmektedir. Yani ev hanımlarına emeklilik sigortası Bağ-Kur sigortası olarak yapılmaktadır. Çünkü kişi kendi işini yapmasa dahi kendi primlerini kendisi yatırmaktadır. Ev hanımlarının isteğe bağlı sigortalarını başlatması ve primlerini yatırması halinde sağlık sigortalarının başlatılması için emeklilik dönemleri beklenmemektedir. Bu sürenin tamamı boyunca kişinin sağlık sigortası yapılmaktadır.
EMEKLİLİK ŞARTLARI HAKKINDA BÜTÜN SORULARINIZI www.sgkdanismanim.com adresi üzerinden uzmanlara sorabilirsiniz. SGKDANISMANIM SİTESİNE GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ : https://sgkdanismanim.com
Yoruma kapalı.