Evlilik Yardımı Ne Kadar? Nasıl Alınır?
Evlenecek çiftlere çeyiz yardımı, evlenecek olan çiftlere devlet tarafından sunulmakta olan bir destektir. Belirli şartları sağlamış olan kişile devlet tarafınfan sağlanan çeyiz yardımını alabilir. Devlet tarafından sunulmakta olan şartları sağlayan kişiler, belirli kurumlara giderek çeyiz ya da evlilik parası almak için başvuru yapabilir.
Kişi başvuru yapdıktan sonra kişinin dilekçesi incelenir ve dilekçe kabul edilir ise kişi çeyiz parası almaya hak kazanır. Peki çeyiz parası şartları nelerdir ve çeyiz parası başvurusu nasıl yapılır?
Evlenen Çiftlere Hangi Yardımlar Yapılır?
Evlenen çiftlere çeyiz yardımı yapılması sayesinde birçok kişi daha rahat bir şekilde evlenebiliyor. Evlenen çiftlere yapılan yardımlar şu şekilde sıralanabilir:
- SGK’dan ölüm maaşı alan kişilere çeyiz yardımı
- Devlet tarafından yapılmakta olan evlilik yardımları
- Çalışan kadınlara verilen evlilik tazminatı
- Belediye ile diğer kurumlar tarafınadn yapılan yardımlar
Çeyiz Parası Şartları Nelerdir ve Başvurusu Nasıl Yapılır?
Evlilik yardımı başvurusu yapmak için gerekli olan bazı şartalrın sağlanması gerekir. Çeyiz yardımı ya da evlilik parası, SGK yardımı ile kız çocuklarına verilmekte olan bie yardımdır. Erkeklere çeyiz parası verilmediğinden dolayı erkekler çeyiz parası alamazlar. Çeyiz parası alabilmek için sağlanması gereken şartlar ise şunlardır:
- Dul olan kişiler yeniden evlendikleri zaman evlilik parası alamazlar.
- Kız çocuklarının vefat etmiş olan anne ya da babası bulunuor ise çeyiz parası alabilmesi için, ölüm aylığı alıyor olması gerekir.
- Kız çocukları, çeyiz parası alabilmeleri için aynı zamanda bu ölüm aylığını alırken evlenmiş olmalıdır.
- Evlilik parası almak isteyen kız çocukları, il ve ilçelerde bulunmakta olan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri’ne başvuru yapmalıdır.
Çeyiz Parası Nasıl Alınır?
Çalışmaya başlayan sigortalı kişilerin çeyiz parası alabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek dilekçe ile başvuruda bulunması gerekir. Evlilik ödemesi almak isteyen kişi gerekli olan şartları sağlamak zorundadır. Kişi, vermiş olduğu dilekçe onaylandıktan sonra çeyiz parası almaya hak kazanır.
SGK Evlilik Yardımı Alabilmek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
SGK evlilik yardımı alabilmek için yapılması gereken birtakım işler bulunuyor. Çeyiz parasının SGK tarafından alacak olan kız çocukları:
- 4/A hizmeti ile çalışmakta olan kişilerin sigortacılığı,
- 4/B kendi nam ve hesbında çalışmakta olan kişilerin sigortacılığı,
Kapsamında ya da 01 Ekim 2000 yılından sonra ilk defa memurluğa başlamış olan kız çocukları, bağlı oldukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri’ne gidip başvuruda nulunması gerekir.
Çeyiz parası almak için başvuruda bulunmuş ve başvurusu kabul edilmiş olan kişilerin çeyiz parası, kendileri tarafından açılmış olan banka hesapların ya da SGK tarafından açtırılmış olan en yalın yerdeki hesap numaralarına yatırılmaktadır. Elden çeyiz parası verilmemektedir.
Kaymakamlık Evlilik Yardımı Sunuyor Mu?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, evlilik ya da diğeer bir adı ile çeyiz parası yardımında bulunmazlar. Ancak yeni evlenecek olan çiftlere devlet desteği verilmektedir. Bu desteğin veriliyor olma nedeni ise çiftçilerin evlendikten sonra ortaya çıkmakta olan maddi sorunları karşılamaktır.
Evlilik Yardımı Memurlara Yapılıyor Mu?
Evli ve çocuk sahibi olan kişilere 657 numaralı Devlet Memurları kanununa göre evlilik yardımı yapılabilmektedir. Evlilik yardımı memur olan kişiler tarafından alınırken birtakım şartların sağlanması gerekir. Öncelikle evli çiftin ikisi de memur olarak çalışıyor ise aile ödeneğinden yararlanabilecek olan kişi erkektir.ödenecek olan evlilik yardımı kişinin maaşının üzerine direk eklenir, kişinin maaşından herhangi bir kesilme meydana gelmez.
Diğer Yardımlar Hakkında Bilgi
Ülkemizde devlet destekli pek çok yardım yapılıyor. Bunlardan birisi doğum yardımı olarak bizlerin karşısına çıkıyor. 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşları ve Mavi Kart sahipleri doğum yardımı alabiliyor. Eğer doğum yapan kadın bu şartları taşımıyor ise şartları taşıyan eş başvuru yapabiliyor. Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL verilirken sonraki çocuklar için de 600 TL ödeme yapılıyor.
Bir diğer yardım olarak karşımıza yakacak yardımı çıkıyor. Yakacak yardımı, 18 yaş üstü aile bireylerinin başvuru yapabileceği bir yardım şekli olmakta. Bu yardıma katılmak isteyen hanelerin sosyal güvencelerinin olmaması gerekiyor veya sosyal güvence bulunuyor ise hanede kişi başına düşen net gelirin asgari ücretin ⅓’ünden fazla olmaması lazım. Bu şekilde yakacak yardımı dağıtılıyor. Yakıt miktarı bölge koşullarına göre belirleniyor. Eğer bölge soğuk bir iklime sahip ise bu doğrultuda daha fazla yakıt sağlanabiliyor.
Elektrik tüketim desteği bir diğer yardım olarak vatandaşları karşılıyor. Elektrik faturalarının hafiflemesi doğrultusunda faturanın bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor. 1 veya 2 kişilik hanelerde 75 kWh, 3 kişilik hanelerde 100 kWh, 4 kişilik hanelerde 125 kwH ve 5 kişiyle birlikte üzerindeki hanelere 150 kWh destek sağlanıyor. Başvuru için kimlik kartı ve faturayla beraber PTT şubesine gitmek yeterli oluyor. Bu haktan düzenli sosyal yardım almaya hak kazanan vatandaşlar faydalanabiliyor.
Yoruma kapalı.