Doğru Para

Fason Etlik Piliç Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

etlik tavuk uretimi Fason Etlik Piliç Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Etlik piliç üretimi ülkemizde oldukça yaygın olarak yapılmaktadır. Ülkemizde bu iş sektöründeki üretimler fason olarak tabir edilen yöntem ile uygulanmaktadır. Bu üretim modelinde beyaz et sektöründe faaliyet gösteren firmalar, çiftlik sahipleri ile sözleşme yapmakta ve bu sözleşmeye göre civciv, yem, aşı vb. girdiler firma tarafından sağlanmaktadır. Çiftlik sahibinin yapması gereken ise hayvanlara en iyi şekilde bakmaktır.

Fason Üretim Nedir?

Ekonomide fason üretim; bir firmanın, başka bir üretici veya kişiye kendi talepleri doğrultusunda ürün ürettirmesi anlamına gelmektedir. Etlik piliç yetiştiriciliğinde de durum böyledir. Firmaların fason yetiştiricilerden bazı talepleri vardır. Bu talepler doğrultusunda civciv, yem, aşı, ilaç gibi girdiler firmalar tarafından sağlanmaktadır. Fason üretici ise civcivlere en iyi ortamı sağlamak ile görevlidir. Bunun için kümesin durumu, bakım şartları, teknolojik özellikleri gibi faktörler önemlidir.

Etlik Piliç Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bu işi fason olarak yapabilmeniz için ilk ve gerekli şart uygun bir kümese sahip olmanızdır. İsterseniz çiftlik içerisinde tek bir kümese sahip olabilirsiniz, isterseniz birden fazla kümese sahip olabilirsiniz. Buradaki önemli husus, kümesler teknik, ekipman, konum ve teknolojik olarak uygun şartları sağlıyor olmalıdır.

Kümesler Nasıl Olmalıdır?

Öncelikli olarak kümesin konumu önemlidir. Konum seçerken ilk olarak firmaların çalıştığı bölgelerde olmasına özen gösterin. Firmalar için kuluçkahane, kesimhane ve yem fabrikası ile kümes arasındaki mesafe maliyetler açısından değerlendirildiğinde oldukça önemlidir. Bir kümes, bu saydıklarımıza ne kadar yakınsa nakliye maliyetleri o kadar düşük olmalıdır. Bu konuyu öncelikli olarak göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Diğer önemli bir nokta ve bence oldukça önemli olan bir nokta biyogüvenliktir. Biyogüvenlik kanatlı hayvanlarda oldukça önemli olan bir husustur. Bazı bulaşıcı hastalıklar ülkemizde oldukça yaygın olarak görülmektedir. Bu bulaşıcı hastalıklardan sizin kümesinizin korunabilmesi için konumu ve teknik şartları önem arz etmektedir. Konum seçerken diğer kümeslerden ve kanatlı işletmelerden uzak olmasına özen gösterin. Birbirine yakın olan işletmelerde ve çiftliklerde bulaşma riski oldukça fazla olacaktır. Aynı zamanda çevre teli, dezenfeksiyon sistemleri, çevre betonu, rögar sistemi, imha çukuru, giriş ve çıkışların kontrollü olması gibi biyogüvenlik kurallarınızı uygulamalısınız.

Bunların dışında kümesiniz teknik anlamda yeterli olmalıdır. Kümeslerde başlıca ekipmanlar yemlik, suluk (nipel), fan, pad ve buffledır. Bunların kümesin enine, boyuna ve yüksekliğine göre hesaplamaları vardır. Bu hesaplamalara göre hangi ekipmanın nerede ve ne kadar olması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Proje çizdirmeden önce mutlaka bu konu ile alakalı firmalar ile görüşün ve onlardan bilgi alın. Sizlere etlik piliç yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiler vermeye devam edeceğiz. Kümesin tam olarak yapımı ile alakalı tüm bilgilere sitemizden arama yaparak ulaşabilirsiniz.

Kümesi Yaptım! Şimdi Ne Yapmalıyım?

Fason olarak piliç yetiştiriciliğine uygun bir kümes yaptınız. Bu aşamadan sonra yapmanız gerekenlerden kısaca bahsedelim. Bu aşamaya kadar geldiyseniz yolun büyük kısmını atlattınız demektir. Şimdi yapmanız gereken çiftliğinizin olduğu bölgede hizmet vermekte olan kanatlı et üretim firmaları ile iletişime geçmek olacaktır.

Sizlere tavsiyemiz bölgenizde hizmet veren tüm firmalar ile görüşün ve şartlarını öğrenin. Aynı zamanda üretim ücretlerini öğrenin. Üretim ücreti dediğimiz bu işiniz karşılığında sizin kazanacağınız para ile alakalı ücrettir. Fakat bu sektörde bu ücretin ana belirleyicisi sizin performansınızdır. Yani performansa göre alacağınız ücretler oldukça değişiklik gösterebilir. Kısaca ne kadar iyi bakarsanız o kadar çok para alırsınız, eğer kötü bakarsanız da alacağınız ücret o kadar düşer.

Bir firma ile anlaştıktan sonra firma size gerekli teknik desteği verecektir. Zaten civcivleri firma kendisi göndermektedir. Civcivler dışında yem, ilaç, aşı gibi ürünleri yine firmalar kendisi sağlamaktadır. Bu aşamada yapılacak çok fazla iş vardır. Birçok şey zaten otomasyona bağlı olacaktır. Fakat kontrol edilmesi gereken noktalar ve performansın iyi çıkması için yapılması gerekenler vardır. Bunlar ile ilgili olarak hem firmadan destek alabilirsiniz hemde yardımcı kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Piliç Üretiminde Maliyetler ve Kazançlar

Sonuç olarak bir ticari iletmeye sahip oluyorsunuz ve ana amacınız para kazanmak. Tabi ki kümes yapımı oldukça maliyetli olan bir iştir. Kümesin büyüklüğü, ekipmanları, konumu vb. hususlara göre farklılık gösterse de günümüzde 1500 metrekare bir kümesin maliyeti 1.000.000 TL‘yi bulmaktadır.

Bunun dışında üretim aşamasında yapacağınız harcamalar vardır. Ana harcamalar yakıt giderleri, altlık giderleri, elektrik ücreti ve işçi maliyetleridir. Bunun dışında ekipman bakımları, değiştirilmesi, jeneratör yakıtı gideri, temizlik giderleri, günlük çalışan işçi giderleri gibi ekstra giderlerde olacaktır. Yaz ve kış döneminde ciddi farklılıklar olsa da 1500 metrekare bir kümes için dönemlik maliyetler şu anda 12.000-20.000 TL arasında değişmektedir.

İşin gelir kısmına gelecek olursak dediğimiz gibi buradaki en önemli husus sizin performansınızdır. Performansa göre alacağınız rakamlar çok fazla değişiklik gösterebilir. Bu konular ile ilgili detaylara daha sonra gireceğiz. Kısaca bahsetmek gerekirse yine 1500 metrekare bir kümesin dönemlik brüt kazancı 25.000-35.000 TL arasında olacaktır.

Bildiğiniz gibi bu işte her bir üretim dönemi yaklaşık 60 gündür. Bunun yaklaşık 45 günlük kısmı üretim aşamasıdır. Kalan 15 günlük kısım ise kümeslerin temizlik, dezenfeksiyon ve yeni döneme hazırlık aşamasıdır.

Exit mobile version