İhracat fazlası mal kavramı, günümüzde özellikle giyim sektöründe sıkça duyduğumuz kavramlardan birisidir. Ülkemizde veya başka ülkelerde üretilen ve ihraç edilen mallardan bazıları çeşitli nedenler ile ihraç edilememekte, satılamamakta ve firmanın elinde kalmaktadır. İşte bu tarz mallara ihracat fazlası mal veya ürün ismi verilmektedir. Ülkemizde birçok uluslararası firma üretim yapmaktadır. İşçi maliyetlerinin ve diğer maliyetlerin özellikle Avrupa ülkelerine oranla daha ucuz olması ve global pazara yakın olması ülkemizi önemli bir üretim merkezi yapmıştır.
Bu tarz mallar çeşitli nedenler ile oluşabilmektedir. Alıcı ve satıcı arasındaki anlaşmanın bozulması, alıcı firmanın batması veya ödemeleri yapmaması, ürünün siparişten fazla üretilmiş olması, ürünlerdeki etiketlerin yanlış basılması veya dikilmesi, çeşitli şekillerde küçük defoların üründe oluşması ve alıcının malı almaması, ürünün renklerinde ton bozukluklarının olması bu nedenler arasında sayılabilmektedir.
Tabi ki bu tarz elde kalan ürünler çöpe atılmaz ve bir şekilde değerlendirilir. Bu ürünleri değerlendirmenin en iyi yolu ise maliyetine veya maliyetine yakın bir rakama isteyenlere satılmasıdır. Yani elde kalan bu ürünler genellikle çok uygun fiyatlara satılmaktadır. Sizin yapmanız gereken bu tarz ürünleri takip etmeniz ve uygun gördüğünüz anda bu tarz ürünleri alarak pazarlamasını yapmanızdır.
Bu malların en önemli özelliği normal piyasadaki toptan fiyatına göre daha ucuz olmasıdır. Firmalar bu malları en kısa sürede ellerinden çıkarmak isterler. Bu nedenle toptancılara veya toplu olarak bu malları almak isteyen kişilere uygun fiyat olarak ürünleri satarlar.
İhracat Fazlası Mallar Nereden Alınır?
Tabi ki bu tarz ürünleri alabilmek için üretim yapan yerlere ulaşmanız gerekmektedir. Bu ürünler genellikle üretim yeri veya fabrika tarafından direk olarak satılır. İhracat yapan birçok firmada (özellikle giyim sektöründe) bu tarz ürünler az veya çok bulunmaktadır.
Bunun dışında bazı büyük toptancılar bu tarz ürünleri firmalardan toplayarak üzerine kendileri de bir miktar kar payı eklemekte ve satmaktadır. Bu tarz ürünleri almanın diğer yolu budur. Fakat maliyet açısından baktığımızda direk olarak üretim yerinden bu ürünleri almak daha ekonomik olacaktır.
İhracat Fazlası Mallar Nasıl Alınır?
Günümüz artık teknoloji ve internet çağı, bu nedenle firmalara ulaşmak çok daha kolay ve hızlı oluyor. Yapmanız gereken internette biraz araştırma yapmak, ihracat yapan firmalara bu tarz ürünleri aradığınızı ve almak istediğinizi bildirmek. Bunun için mail adresi ve telefondan faydalanabilirsiniz. Direk olarak firmaların ilgili birimlerine giderek bilgi alabilirsiniz.
Bu iş ile uğraşmakta olan birçok kişi ilk iletişimi mail veya telefon yolu ile kurmaktadır. Sonrasında ise uygun ürünler olduğunda firma size ulaşmakta ve teklif sunmaktadır.
İhracat Fazlası Mallar Neden Ucuz?
Aslına baktığımızda ürünlerin üretim maliyetleri çok yüksek değildir. Sonrasında araya giren aracılar, nakliye, vergi, depolama gibi ekstra maliyetler oluştuğu için fiyat giderek artmaktadır. Hiçbir ekstra maliyet girmeden, direk olarak üretim yerinden bu ürünü aldığınızda size gayet uygun bir fiyat ile gelmiş olacaktır.
İhracat Fazlası Mallar Nasıl Satılır?
Bu tamamen sizin satış stratejiniz ile alakalıdır. Küçük bir butik mağaza açarak satış yapabileceğiniz gibi internet üzerinden de satışlar yapabilirsiniz. Gittigidiyor, sahibinden, n11 gibi online alışveriş sitelerinden bu ürünleri satabilirsiniz. Ayrıca günümüzde oldukça popüler olan Instagram’da hesap açarak yine ürünleri uygun müşterileri ulaştırabilirsiniz.
Özellikle internet üzerinden ve sosyal medya hesaplarından satış yapmak istiyorsanız bir miktar reklama bütçe ayırmanız doğru olacaktır. Bu tarz yerlerde reklam eğer doğru bir şekilde kullanılırsa geri dönüşü çok daha hızlı olacaktır.
Dikkat Edilecek Hususlar
İlk iletişim telefon veya mail ile olsa bile anlaşma mutlaka yüz yüze yapılmalıdır. İnternet üzerinde bu tarz işlemlerden insanları dolandırmak isteyen çok fazla kişi vardır. Lütfen bu hususu unutmayın. Tekrar ediyoruz, ilk iletişimi mail veya telefon ile yapsanız bile anlaşma mutlaka yüz yüze olmalıdır.
Mümkün olduğunca ürünleri kontrol ederek almanız doğru olacaktır. Ürünü direk olarak siz alıyor olun veye kargo ile gelmiş olsun mutlaka ama mutlaka ürünleri kontrol edin ve sayımlarını yapın.
İmitasyon ile ihracat fazlası kavramını ayrı tutmak gerekir. İmitasyon, taklit anlamına gelmektedir. İhracat fazlası mallar ise tamamen orjinal ama çeşitli nedenler ile veya fazla üretildiği için satılmamış mallardır.
İhracat Fazlası Malların Kar Oranı Nedir?
Bu tamamen sektör ve alacağınız mal ile ilgili bir durumdur. Fakat genel olarak değerlendirdiğimizde kar oranlarının oldukça iyi düzeyde olduğunu ve sizi memnun edeceğiniz söyleyebiliriz. Sizin için önemli olan müşteri potansiyeli oluşturmak ve ürünleri kolaylıkla satabilmek. Eğer bunu gerçekleştirirseniz çok iyi paralar kazanabileceğinizi söyleyebiliriz.
Bir Örnek!
Günümüzde hemen hemen hepimizin bildiği önemli bir marka, hatta sektörün en önemli markalarından birisi olan Koton, ilk olarak ihracat fazlası malları küçücük bir dükkanda satarak sektöre giriş yapmıştır. Günümüzde onlarca ülkede, yüzlerce mağazası olan ciddi bir marka haline gelmiştir.