Kümes hayvanları yetiştiriciliği, aslında son yıllarda tercih edilen iş kolları kapsamında yer almaktadır. Tercih edilecek pek çok farklı kanatlı hayvan cinsi bulunurken, bunlar arasından bazı seçimler yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra her birinden de üretim gerçekleştirebilirsiniz. Tercih edeceğiniz kuş türlerinden bahsetmek gerekirse, şunlar sizlere yardımcı olabilir.
Ne yetiştirebilirim?
- Bıldırcın
- Tavus Kuşu
- Afrika Tavuğu
- Ördek
- Kaz
- Hindi
- Tavuk
Nasıl Yapabilirim?
Tabi ki bunların yetiştiriciliğini yapabilmek için, farklı yöntemler uygulayabilirsiniz. Kurulan çiftlikte, hazır alınan civcivler yetiştirilebileceği gibi, direkt olarak yumurtalarından da işe başlayabilirsiniz.
Kuluçka
Biliyorsunuz ki, günümüzde, son teknoloji kuluçka makineleri bu konuda çiftlik kurmak isteyenlere yardımcı olmaktadır. Kuluçka makineleri, kümes hayvanları yetiştiriciliği ve yumurta kapsamında sizlere yardımcı olurken, şu şekilde üretim gerçekleştirilebilmektedir.
Yumurta Seçimi
İlk olarak piyasa araştırması yapılarak, yukarıda yer alan kuş türlerinin hangisinin daha maliyetli ve karlı olduğu kararına varılarak, yumurta seçimi yapılmaktadır. Yumurtalar doğal ve organik olarak beslenen tavukların yumurtası olduğunda, civciv alabilmek daha da yüksek olabilecektir.
Yumurta seçimleri yapıldıktan sonra, kullanılacak kuluçka makinesi tercih edilmesi gerekiyor. Genel olarak kuluçka makineleri 3 çeşit olarak kullanıcılarına sunulurken, çeşitler şöyledir.
- Oda Tipi Kuluçka Makineleri
- Masa Tipi Kuluçka Makineleri
- Dolap Tipi Kuluçka Makineleri
Burada yer alan kuluçka makinesi çeşitleri, kapasite bakımından ayrılmıştır. Elbette ki oda tipi makineler, on binlerce yumurtayı bir anda kuluçkaya yatırma imkanını sizlere sunmaktadır. Bir oda tipi kuluçka makinesi, 50.000 ve üzeri kapasiteye sahip ürünler arasında yer almaktadır. Bu ürün daha çok, sabit olarak imal edilmiş ve tek parti olarak çalışmaktadır. Daha büyük fabrika ve üretim gerçekleştirmek isteyenlerin tercihleri arasında.
Dolap Tipi Modeller
Yine kuluçka makineleri arasında, dolap tipi modeller de binlerce yumurta kapasitesine sahip ürünler olarak üretilmektedir. Genel olarak 5.000 ile 20.000 yumurta kapasitesine sahip olarak üretiliyor diyebiliriz. Orta büyüklükte bir üretim istiyorsanız, bu model sizlere destek olabilecektir.
Masa Tipi Modeller
Daha çok amatör ve hobi olarak kullanılan modellerden birisidir. Yumurta kapasitesi ise, 50 -100 ve değişken olarak yardımcı olacaktır. Fakat bu ürün ile % 65 ve üzeri verim beklenmesi mümkün değildir. Yani ortalama 100 yumurtadan yaklaşık 60 ya d 65 kadar civciv çıkabilmektedir. Tabi ki nem ve ısı oranlarının dengesiz olması, civcivlerin çıkmadan boğulmasına da neden olabilmektedir. Bundan dolayı kullanım dikkatli olarak gerçekleştirilebilir.
İlk İşe Atılış
Eğer ki daha önce bu konuda hiçbir fikriniz yok ise, ilk olarak amatör tip olan modelden destek alabilirsiniz. Ya da bunun yanı sıra, ısı ve nem ayarı yapabilen yarım ya da tam otomatik ürünler, tecrübe edinebilmenizde yardımcı olacaktır. Modelleri tercih ederken, otomatik çevirmeli olanlardan tercih etmeniz, kolay kullanım açısından da sizlere destek olabilecektir.
Maliyet Nedir?
Elbette ki ilk maliyet, kullanılacak makine türüne göre karşınıza çıkacaktır. Amatör işler için, 100 TL’ye de makine bulabilmek mümkün iken, 1.000 TL ve 10.000 TL fiyatlarında da ürünler sizlerin karşısında olacaktır.
Kurulan mekanın da dekorasyon ve hijyen şartlarına uygun olması, maliyetleri artıranlar arasındadır. Elbette ki bu konuda devletten de destek alabilmek mümkün olurken, gerekli şartlar ve koşullar KOSGEB web adresi tarafından sizlere anlatılmış olacaktır. KOSGEB veri tabanına kayıt olarak, projenizi ve işinizi bildirerek, eğitimlere katılabilirsiniz. Eğitimleri başarı ile tamamlamanız dahilinde, sizlere verilen başarı belgesi kullanılarak, kredi ve hibe desteklerine başvurabilir, işlerinizi büyütebilir ve daha fazla kar elde etme şansını yakalayabilirsiniz. Tabi ki sabır ve tecrübe işin gerekleri arasında yer alıyor.