Lansman Nedir?
İş tanıtımı ya da projelerin ilk defa halkın önüne çıkarılması gibi alanlarda, lansmanlar düzenlenmektedir. Geliştirilen ürünlerin pazara çıkarılması ve ilk satışlarının yapılması için düzenlenen organizasyonlara, lansman adı verilmektedir.
Firmalar tarafından ilk defa satışı yapılacak ürünler, lansmana özel fiyatlarla sunulmaktadır. Lanse etmek ve sunmak gibi anlamlara gelen lansmanlar, müşterilerin ürünlerle tanışmasını ve tasarımların kamuoyuna sergilenmesini hedeflemektedir.
Lansmanların Genel Özellikleri Nelerdir?
Lansman detayları ve lansman kullanımının gen nitelikleri aşağıda ele alınmıştır:
- Lansmanlar yeni geliştirilen ürünlerin ilk satışının yapılacağı organizasyonları temsil etmektedir.
- Ürünlerle ilgilenen müşteri kitlesi bir organizasyon aracılığıyla bir araya getirilir ve ürünlerin tanıtımı gerçekleştirilir.
- Görsel ve yazılı içeriklerle, sosyal medyada ürünlerin tanıtımlarının yapılması da lansman kategorisinde değerlendirilmektedir.
- Özellikle inşaat firmaları ve otomotiv sektörü tarafından kullanılan lansmanlar, geliştirilecek yeni projelerin habercisi niteliğindedir.
- İnşaat firmaları tarafından düzenlenen lansmanlarda, yeni projelerin bir örneği hazırlanır ve daha inşaat başlamadan konutların satışı gerçekleştirilir.
- Daha geniş kitleye hitap eden lansmanlarda, basın mensuplarına da yer verilmektedir.
- Lansmanlara özel fiyatlarla konutların satışı yapılarak, müşterilerin de dikkati çekilmektedir.
Lansman Nasıl Yapılır?
Lansman yapmak için firmaların bilmesi gerekenler, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:
- Lansman düzenlemek için geniş bir davet salonu kullanılmaktadır.
- İnşaat firmaları tarafından konut projelerinin tanıtımı için gerçekleştirilen lansmanlar, genellikle otellerin davet salonlarında yapılmaktadır.
- Müşteri kitlesinin büyüklüğüne ve davetli sayısına göre, lansman için tutulan salonların kapasitesi değişiklik göstermektedir.
- Lansmanlarda gerekli tanıtımlar yapıldıktan sonra, minik ikramların yapıldığı bir kokteyl düzenlenmektedir.
- Şirket sahipleri ya da proje sorumluları tarafından, kısa bir tanıtım konuşması yapılır.
- Sunumu yapılan ürünlerin satışları da aynı lansmanda gerçekleştirilmektedir.
Şirketler Açısından Lansman Fiyatlarının Normal Fiyatlardan Farkı Nedir?
Firmalara göre lansman fiyatlarının normal satış fiyatlarından farkı ve özellikleri şu şekilde ifade edilmektedir:
- Şirketlerin ürettikleri ya da geliştirdikleri ürünler, lansmanlarda tanıtılmakta ve uygun fiyatlarla satılmaktadır.
- Lansman fiyatları normal değerinden daha uygun olan ürün ve hizmetler, daha fazla müşterinin ürünlerden haberdar olmasını sağlayacaktır.
- Özellikle konut ve otomobil lansmanlarında %20 oranında uygun fiyattan satışlar yapılır.
- Firmaların lansmana özel olarak belirledikleri fiyatlar, lansman sonunda değişmekte ve asıl piyasa değerinden satışlar yapılmaktadır.
Lansman süresince yapılan tanıtım ve satışlarla, müşteriler yeni ürünlerden haberdar olmaktadır.
Müşterilere Göre Lansman Fiyatlarının Özelliği Nedir?
Lansman fiyatlarının müşterilere göre önemi, ürünlerin normal değerlerinden daha düşük tutarlarda satışa sunulmasıdır. Özellikle ev ve otomobil lansmanlarında, ürünlerin tanıtım aşamasında olmasıyla uygun fiyatlara satışlar yapılmaktadır. Lansmana özel olarak satılan 250 bin TL değerindeki bir konut, lansman sonrası satış fiyatlarıyla 320 bin TL’ye başka bir kişiye sayılabilir. Aradaki fark, müşterilerin karı olarak değerlendirilmektedir. Lansmanda tanıtıma çıkarılan mevcut ürünler, piyasa değerinden %10 ila %20 oranında daha uygun olarak satılmaktadır.
Lansman Yapmanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Lansman düzenlemenin getirileri aşağıda belirtildiği gibidir:
- Lansmanlar, şirketlerin tanıtım amacıyla tercih ettikleri etkili organizasyonlardan bir tanesidir.
- Müşteriler ya da müşteri potansiyeli oluşturulan hedef kitleler, lansman aracılığıyla aynı ortamda toplanmaktadır. Geliştirilen ürünler, lansman sayesinde müşteri potansiyeliyle tanıştırılmaktadır.
- Lansmana özel fiyatlarla ilk defa satışa çıkan ürün ve hizmetler, müşterilerin ürünleri deneyimlemesini ve satın almasını sağlayacaktır.
- Lansmanlarda ürünlerin ilk satışları gerçekleştirilir ve firmaların ürünleri hakkında temel fikrin oluşması sağlanır.
- Müşteriler açısından lansmanın önemi, ürünlerin uygun fiyatlarla satın alınmasıdır. Lansmanda düşük fiyatlarla satın alınan ürünler, lansmanın sona ermesiyle birlikte piyasa değerinden farklı kişilere satılır ve aradaki fark kar olarak müşterilere kalır.
Lansman yapmanın en önemli özelliği, henüz üretimi gerçekleşmemiş projelerin satışının yapılmasıyla gerekli bütçenin toparlanmasıdır.
Günümüzde Lansman Yapılabilecek Etkinlikler
Microsoft, Sony, Google, Amazon ve Meta gibi pek çok şirket yıl içerisinde zaman zaman lansmanlar düzenleyerek etkinliklere katılım sağlıyor ve yeni projelerinin tanıtımını yapıyor. Bu etkinliklerden birisi olarak karşımıza CES etkinliği çıkıyor. Bu yıl Ocak ayında yenisi düzenlenen etkinlikte Samsung, TOGG ve LG gibi pek çok firma öne çıktı ve ürünlerini tanıtmış oldu. CES, 1967 yılından beri düzenlenen ve elektronik ürünlerin gösteriminin yapıldığı bir etkinlik. Her yıl yeni teknolojilerin tanıtılmış olduğu bu etkinlikte yapılan lansmanlar arasında PlayStation 2, Blu-ray Disc, Ultra HD TV, DVD, Compact Disc Player ve Laserdisc Player yer alıyor.
Firmaların lansman düzenlediği bir diğer etkinlik olarak karşımıza COMPUTEX çıkıyor. Pek çok marka bu etkinlikte toplanarak çeşitli tanıtımlar yapıyor ve yeni projeleri hakkında kullanıcılara bilgi veriyor. COMPUTEX, bilgi teknolojileri üzerine kurulmuş bir fuar olup 1982 yılından beri yapılıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle 2019’dan beri düzenlenmiyor. Bunun yanı sıra MotoGP, CeBIT ve IFA gibi pek çok etkinlik bulunsa da AMD, Intel ve Apple gibi bazı firmalar kendi lansmanını kendi düzenleyerek kullanıcılar ile bu şekilde iletişim kuruyor. Örneğin Apple her yıl yeni cihazlarını ve yeni yazılımlarını tanıtırken toplu bir etkinlik yapıyor. Intel ve AMD ise işlemcilerini bu şekilde tanıtıyor olsa da zaman zaman etkinliklere katılım sağlanabiliyor.