Doğru Para

Robot Teknisyenliği Nedir, Ne İş Yapar, Maaşı Ne Kadar Kaç TL?

Robot teknisyeni nasıl olunur ve maaşları

Robot teknisyeni nasıl olunur ve maaşları

Robot Teknisyenliği Nedir, Ne İş Yapar?

Robotik kodlama teknisyenleri, çalışma hacmini robotlarla geliştirmek isteyen fabrikalarda görev almakta olan teknisyenlerdir. Fabrikalardaki üretim sürecini yürütecek olan robotların kurulumu, güncellemeleri, takibi, koordinesi ya da bakımı gibi tüm işlemler, robot teknisyenliği altında yürütülmektedir.

Robot teknisyeni olacak kişilerin, bilgisayar programcılığı alanında üstün bilgilere sahip olması ve fabrikaların üretim sürecini doğrudan kontrol etmesi şarttır. Fabrikaların üretimine hakim olacak robotların koordineleri, robot teknisyenleri kapsamında yürütülecektir.

Robot Teknisyenliği Gelecekte En Fazla Tercih Edilecek Meslekler Arasındadır!

Gelecekte robot teknisyenliği mesleği altında, birçok fabrika ve şirkette istihdam oluşturulacaktır. İleri görüşlü firmalar, bugünden üretim sürecinde robotların etkinliğini arttırmaya başlamış ve insan gücü yerine mekanik gücün yaygınlaşması için temel hazırlıkları yapmıştır.

En geç 10 yıl içerisinde, tüm fabrikalardaki üretimlerden robotik sistemler sorumlu olacaktır. Fabrikalarda kullanılan robotik sistemlerin artması ve üretimin mekaniğe aktarılmasıyla birlikte, bu robotları koordinesini sağlayacak robot teknisyenlerine ihtiyaç duyulacaktır. Robotların fabrika ilkelerine uyumlu olacak şekilde çalışması ve üretimin aksamadan devam edebilmesi için robot teknisyenlerinin istihdam oranı arttırılacaktır.

Yakın zamanda robotlaşmaya giden fabrikalardaki robot teknisyeni açıklarının kapatılması için bu alanda uzmanlaşmış kişilere yüksek maaşlar teklif edilmektedir.

Robot Teknisyenliğinin Görevi ve Tanımı

Robot teknisyenliğinin görev alanı ve teknisyenleri sorumluluğunda olan işler şu şekilde sıralanabilir:

Robot Teknisyeni Olmak İçin Hangi Bölümler Bitirilmelidir?

Robot teknisyenliği bölümü, bugün için mekatronik mühendisliği ve mekatronik teknisyenliği altında yer almaktadır. Doğrudan robotik alanda bir mühendislik ya da teknisyenlik elde edilmesi söz konusu değildir.

Üniversitelerin mühendislik fakültelerinden, 2 yıllık mekatronik bölümünü tamamlayan kişiler, mekatronik teknisyeni unvanını almaktadır. Ön lisans diploması alınması, robot teknikerliği için yeterli olmaktadır. Mekatronik altında kendini geliştiren ve robotik bilimler hakkında gerekli alt yapıyı oluşturan kişiler, robot teknikeri olarak görev yapabilirler.

Robot Teknisyeni Olmak İsteyen Kişilerde Aranan Nitelikler Nelerdir?

Robot teknisyeninde aranan özellikler şu şekildedir:

Robotların üretim hedeflerine uygun olarak çalışabilmesi düzenli olarak analiz ve sentez yapılması gerekir.

Robot Teknisyenlerinin Çalışma Alanı ve Çalışma Şartları

Robot teknisyenlerinin çalışma ortamı, fabrikalar ya da üretim yapılan farklı tesislerdir. Fabrikaların ya da diğer tesislerin, otomasyon bölümlerinde görev almaktadır. Fabrikanın üretim hacmine ve görevli teknisyen sayısına göre, vardiyalı sistemde çalışılması ve ek mesaiye kalınması söz konusudur.

Robot teknisyenlerinin çalışma alanı, robotların düzenli olarak kontrol edilmesini sağlayacak şekilde planlanmaktadır. Robotların bakım ve onarımları ya da kurulumları aşamasında, teknik cihazlar kullanılmak zorundadır.

Robot Teknisyeni Benzeri İş Alanları

Kullanıcıların aklında kalan sorulardan birisi robot teknisyenliğine benzer mesleklerin ne olduğu. Bu konuda araştırma yapan kullanıcılar hangi meslekler ile birlikte buna benzer işlere girişebileceği sorusunu da sorabiliyor. Bunlardan birisi bilgisayar programcılığı veya bilgisayar mühendisliği olarak açıklanabilir. Bilgisayar bilimi hakkında bilgi sahibi olan ve yazılı bilgisi olan bir kişi robot geliştirme konusunda da kendini geliştirebilir. Kullanıcı yazılım mühendisi olsa dahi kendini bu alanda geliştirdikten sonra hobi olarak veya kendi işinde robot geliştirmeye başlayabilir, donanımlar için yazılım üretebilir.

Robot teknisyenliği dışında yapılabilecek bir diğer iş donanım mühendisliği olarak bizleri karşılıyor. Donanım mühendisliği ile uğraşan bir kişi donanımlar ile iç içe olacağı için donanım ve yazılımın yanı sıra donanımların çalışma mantığına da hakim olacak. Bu doğrultuda kullanıcı robot geliştirme çalışmaları yapabiliyor hale gelecek. Kısacası donanım mühendisliği bölümü okuyan bir kişi robot geliştirme konusunda uzmanlaşabilir.

Elektrik ve elektronik alanında bölümlere gitmek de robot geliştirme konusunda etkili olabiliyor. Çünkü elektronik devrelerin çalışma mantığını öğrenen bir kişi basit bir robot geliştirerek bu alanda kendi tecrübesine sahip olabilir ve kısa sürede başarılı bir mesleğe sahip olabilir. Özetle elektronik alanında uğraşmak donanımlarla uğraşılacağı için robot geliştirme konusunda da destek sağlayabiliyor.

Exit mobile version