Senet Nasıl Doldurulur, Senet Doldururken Nelere Dikkat Etmeli?
Senet Nasıl Düzenlenir, Nelere Dikkat Etmeli?
Senet hazırlığında dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar bulunmaktadır. Özellikle borçlu olarak doldurulan senetlerde, birbirinden farklı hilelerle karşılaşma ihtimali bulunmaktadır.
Senet doldurma aşamasında, alacaklı ve verecekli olan kişilerin yan yana olması ve tarafların ikisinin de ıslak imza kullanması, gerekli güvenlik önlemlerinden sadece bir tanesidir.
Senet doldurma aşamasında değil, senetlerin ödenme ve imha edilme aşamasında da dikkatli olmak gerekir. Senet doldururken dikkat edilmesi gereken durumlar, yazı içerisinde detaylıca ele alınmıştır.
Senet Doldururken Kullanılması Gereken Bilgiler Nelerdir?
Senet hazırlama esnasında kullanılması gereken bilgiler aşağıda detaylıca ele alınmıştır:
- Senetlerin her birinin ödeme günü ve taksit sayısı yazılmalıdır.
- Senetler için ödenecek tutarın ve hangi para cinsinden ödeme yapılacağının, senet üzerinde açıkça belirtilmesi gerekir.
- Birden fazla senet hazırlanmışsa, her senet için ödeme tarihi, para cinsi ve vade sayısı gibi bilgilerin kullanılması gerekir.
- Senetler için ödenecek tutarın #borçmiktarı# türünde bitişik olarak yazılması ve ifadenin iki tarafının da kapatılması gerekir.
- Senetlerin sağ üst kısmında yer alan numara bölümü, senet takibinin kolaylaşması amacıyla doldurulmaktadır.
- Senetlerin, hangi kişiler ya da şirketler arasında imzalandığı belirtilmelidir.
- “Mukabilinde … Tarihinde” bölümüne, senetlerin ödeneceği tarihler yazılmalıdır.
- Borçlu olan kişilerin isim ve soy isim bilgileri eksiksiz şekilde yazılmalıdır.
- Senedin sol alt bölümünde yer alan borçlu bilgileri bölümünün, dikkatlice doldurulması gerekir.
- Senede kefil olan kişilerin isim ve soy isim gibi kimlik bilgileri alınarak, senette boş bulunan alana yazılmalıdır.
- Senedin sağ alt kısmında yer alan imza bölümü, alacaklı ve borçlu tarafından imzalanmalıdır.
Senetle Borç Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Senet doldururken dikkat edilecek noktalar, alacaklı ve borçlu tarafların her ikisinin de güvenliğini sağlamak amaçlıdır. Senet doldurma aşamasında kullanılan bilgilerin eksiksiz şekilde tamamlanması ve senetlerin taraflar önünde hazırlanması gerekir. Senetler, çok fazla illegal olayda kullanılabilen evraklar arasında yer almaktadır.
Özellikle borçlu olan tarafın aleyhine işleyen bu süreç, borçluların zarar görmesine ve daha fazla ödeme yapmasına yol açabilir. Senetlerin hazırlanması aşamasında, borçlu kişinin hazırlanan senetleri görmesi ve dikkatlice takip etmesi gerekir.
Senetlerin üzerinde yazan tutarın başında ve sonunda “#” işareti olmalıdır. Rakamların tamamı bitişik yazılmalı ve aynı tutar yazıyla da belirtilmelidir. Senet hazırlama aşamasında kullanılan kalemlerin, mümkünse borçlu tarafından temin edilmesi gerekir. Senetle borç alınan yerlerin, güvenilir ve tanıdık olmasına özen gösterilmelidir.
Senetlerin İmha Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Senetlerin ödenmesi durumunda, ödenen senedin imha edilmesi gerekir. Borçlunun borcunu götürmesiyle birlikte, senetlerin yok edilmesi ve yeni senetler için ödemeye devam edilmesi şart koşulmuştur.
Ancak bu noktada, borçluların dikkatli davranması gerekir. Karşı tarafın yapabileceği bir hileyle, mevcut borç hiç azalmayabilir ve ödemelerin tamamı boşa gidebilir. Yok edilen senetlerin, ilk önce borçlu tarafından kontrol edilmesi ve kişilerin kendisi tarafından imha edilmesi gerekir.
Senette yer alan imzanın kendine ait olduğunu tespit eden borçlu, senedi imha etmelidir. Senedin görülmeden imha edilmesi, farklı bir evrakın imhası ve borcun devamlılığı gibi riskler barındırmaktadır.
Senetler Ödenmezse Ne Olur?
Senet borcunun ödenmemesi durumunda, borç ödeme tarihinden itibaren 10 iş günü içerisinde icra takibi başlatılmaktadır. İcra takibine düşen borçlular, üstlerinde bulunan malları, maaşları ve oturdukları evler üzerinden hacze mahkûm edilmektedir.
İlk aşamada kişilere icra bildirgesi gönderilir. Borcun ödenmemesi durumunda, borç tutarınca değere rehin kararı çıkarılmaktadır. Senetler ödenmezse, kişilerin mülklerine haciz gelebilir ve kişiler hapse girebilir.
Senet Dışında Yer Alan Diğer Finansal Araçlar
Senet dışında kullanılabilecek pek çok belge bulunuyor. Bunlardan birisi tahvil olarak karşımıza çıkıyor. Tahvil, finansal destek amacıyla alınan bir belge olmakta. Vadesi bir yıldan uzun olan bu senet, hem şirketler hem de devletler arasında tercih edilebiliyor. Tahvil, faizli bir şekilde veriliyor. Örneğin bir şirket, farklı bir şirkete %20 faiz ile 1 yıl vadeli 10.000 TL’lik tahvil verdiğinde 1 yılın sonunda tahvili veren şirket, parayı ödeyen şirkete 12.000 TL verecek. Kısacası tahvil bu şekilde işliyor.
Bir diğer finansal belge eurobond veya avrovil olarak karşımıza çıkıyor. Bu belge, hem devlet hem de şirketler tarafından tercih edilebiliyor. Genel olarak 5 ile 30 yıl arasında vade ile sunulan bu borçlanma aracı, uluslararası piyasada kaynak arama amacıyla tercih ediliyor. Tahvile benzer şekilde çalışıyor. Örnek vermek gerekirse bir devlet, yurt dışında yer alan bir şirkete %10 faiz ile vadeli bir dolar üzerinden borçlanma seneti verdi. Miktar 20.000 dolar olsun. Vade sonu geldiğinde devlet şirkete 22.000 dolar ödemiş oluyor. Tabii bu miktarlar bu kadar düşük olmuyor, anlaşılsın diye küçük sayılar belirtiyoruz.
Karşımıza çıkan bir diğer kavram melek yatırımcı olmakta. Bu belge, zengin bir yatırımcının potansiyel gördüğü startup tarzında yani başlangıç seviyesindeki firmalara yatırım yapması anlamına geliyor. Bu kişiler melek yatırımcı olarak adlandırılıyor.
Yoruma kapalı.