PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

Topraksız Sera Kurulum Maliyeti ve Kazançları

Mevsimlerden dolayı her dönemde her bitkiyi yetiştirmek normal koşullarda mümkün olmuyor. Bu durumda seralar ön plana çıkıyor. Seralar bitkilerin yetiştirilmesine uygun şartların sağlanması amacı ile yapılan uygulamalardır.

Genellikle şeffaf naylon veya cam bir alan içerisinde iklimlendirme ile üretim yapılır. Seralarda günümüze kadar çoğunlukla toprakta veya saksılarda üretim yapılmıştır. Fakat son yıllarda topraksız seralar yaygınlaşmış ve daha avantajlı üretim modeli ile karşımıza çıkmaya başlamıştır. Özellikle bazı bitki türleri için topraksız seralar çok daha ekonomik ve avantajlı olmaktadır.

Topraksız Sera Nedir?

Bazı kişilerce suda üretim yani hidroponik tarım olarak ta ifade edilmektedir. Bu üretim modelinde bitkinin ihtiyaç duyduğu besinler ve mineraller suda eritilerek bitkiye ulaştırılır.

Geleneksel tarımın aksine topraksız üretimde bitkinin büyüme hızı çok daha yüksektir ve daha sağlıklı bir ortamda üretim yapılır. Bitkinin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu sıcaklık, nem, ışık, su, oksijen, karbondioksit ve gübreler daha kontrollü ve daha doğru bir şekilde verildiğinden büyüme sürekli, hızlı ve sağlıklıdır.

Dünya’da kendisinin tarım alanında kanıtlamış birçok ülkede topraksız üretim fazlasıyla yapılmaktadır. Ülkemizde henüz yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. Tarım alanında kendisini kanıtlamış ülkelerin başında gelen Hollanda’da üretim büyük bölümü topraksız seralarda yapılmaktadır.

Topraksız Serada Hangi Ürünler Üretilebilir?

Bu üretim modelinde birçok ürünün üretimi yapılabilmektedir. Dünya’da ve ülkemizde tabi ki belli başlı ürünlerin üretimi hem maliyet hem de verim açısından daha fazla tercih edilmektedir. Domates en sık tercih edilen ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Biber, patlıcan, fasulye, çilek, karpuz, marul, ıspanak, kıvırcık, roka, maydanoz, tere, salatalık, kavun ve kabak tercih edilen diğer ürünler arasındadır.

topraksiz tarim Topraksız Sera Kurulum Maliyeti ve Kazançları

Tabi ki sadece sebze ve meyve değil farklı ürünlerinde özellikle süs bitkisi üretimi de söz konusudur. Orkide, gerbera, gül, lale, karanfil, glayör, krizantem, gipsofila gibi ürünler bu alanda ilk olarak sayabileceğimiz ürünlerdir.

Topraksız Sera Maliyeti

Tabi ki bir işten bahsettiğimizde ilk olarak bu işin maliyeti merak edilmektedir. İşin maliyeti ve bu maliyetin geri dönüş süreci oldukça önemlidir.

Öncelikli olarak yatırım maliyetinden bahsetmek gerekir. Yatırım maliyeti farklı şekillerde yapılan geleneksel üretim modellerine göre daha yüksektir. Fakat elde edilen verimin kalitesi ve yüksekliği göz önüne alındığında daha avantajlı olduğu görülmektedir.

Yatırım maliyetleri tabi ki kullanılacak malzemelere, alanın büyüklüğüne ve üretimi yapılacak ürüne göre değişiklik göstermektedir. Plastik seralarda yatırım maliyeti metrekare başına 50-60 Euro civarında, cam seralarda ise bu maliyet 70-80 Euro civarındadır. Yatırımın geri dönüş süresi 2-5 yıl arasındadır.

Topraksız Seracılıkta Neler Olmalıdır?

  • Otomasyon Sistemi
  • Konstruksiyon
  • İklimlendirme Sistemi
  • Bitki Sistemi
  • Yüzey Kaplama
  • Besleme Sistemi

Topraksız Seranın ve Üretimin Avantajları?

  • En önemli avantajı birim alanda daha kaliteli ve daha verimli ürün almaktır. Üretim maliyetleri daha düşüktür.
  • Bitkiye verilecek olan besinler ve mineraller kontrollü bir şekilde ve istenilen dozda verilebilmektedir.
  • Her alanda kurulabilir olması önemli bir avantajdır. Taşlı, çorak alanlarda normal tarım yapılamaz ve topraksız üretim yapılabilmektedir.
  • Kontrol otomasyonları ile üretimin her aşaması sürekli olarak kontrol edilebilmektedir.
  • Ekstra ön hazırlıklara gerek yoktur.

Topraksız Sera Yapacak Kişilere Öneriler

Daha verimli, sıkıntısız bir üretim yapabilmek için yer seçimi oldukça önemlidir. Sulama suyunun olması, elektriğin olması ve diğer kaynaklara ile pazara yakın olması önemlidir.
Enerjinin daha verimli olması açısından termal ve jeotermal enerji kaynaklarına yakın olmak çok büyük bir avantajdır.
Daha az rüzgar alan bölgelerin seçilmesi daha iyi olacaktır.
İklim olarak çok soğuk olmayan ve don almayan bölgeler seçilmelidir. Bu şekilde riskler ortadan kalkar ve daha ekonomik bir üretim modeli olur.

Ne Kadar Kazanırım?

Bu tamamen sizin ürettiğiniz ürün ve üretim kalitesi ile alakalı bir durumdur. Bunu bir örnek ile açıklamak istiyorum. Ortalama olarak dönüm başına alınan verim yaklaşık 8-9 aylık periyotta domates için 35 tondur. Buradan satış rakamını dikkate alarak bir gelir görebilirsiniz. Yine renkli biberler için alınan verim ise dönüm başına 15 ton civarındadır.

Ekilebilecek Ürünlerle İlgili Detaylı Bilgiler

Topraksız sera ile birlikte ekilebilecek pek çok ürün bulunuyor. Bunlardan birisi marul olarak karşımıza çıkıyor. Marul, yetiştirilmesi kolay olduğu için hızlı bir şekilde büyüyebiliyor ve kısa sürede hasada hazır hale gelebiliyor. C vitamini, kalsiyum, demir, B6 vitamini ve postadyum gibi pek çok besine sahip olan marul, oldukça faydalı bir sebze olmakta.

Roka C vitamini, kalsiyum, B6 vitamini, magnezyum ve protein gibi pek çok besin değerine sahip olan faydalı bir sebze olarak yer alıyor. Yıllık bir bitki olan roka, topraksız serada kolaylıkla üretilebilir ve bu işten güzel bir kazanç sağlanabilir. Sebzelerin vazgeçilmezi olan roka ile birlikte işinizi büyütmeyi tercih edebilirsiniz.

Bu sistem ile birlikte ekimi yapılabilecek bir diğer sebze maydanoz olmakta. Maydanoz, hem küçük olmasıyla hem de rahat bir şekilde büyütülebilmesiyle kolaylıkla üretilebilen bir ürün. Yeşil renkli, yaprak görünümünde bir besin olan maydanoz, beyaz renkli çiçeklere sahip. 100 santimetre boya kadar ulaşabilen bu sebze, yaklaşık iki yıllık bir sürece sahip. İlk yıl yaprak rozeti ortaya çıkaran maydanoz, ikinci yılında gövdesini meydana getirir. Bol miktarda C vitamini barındıran maydanozun içerisinde karbonhidrat, potasyum, kalsiyum, B6 vitamini ve demir gibi pek çok besin bulunuyor.

Topraksız sera ile birlikte karşımıza çıkan bir diğer bitki domates olmakta. Domates, faydalı besinlerin bol olduğu bir sebze. Fide olarak dikildiğinde yaklaşık altı aylık süre içerisinde sebze veren domates, hasadı yapılabilecek bir bitki.

Yoruma kapalı.