PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

Trüf Mantarı Yetiştirerek Para Kazanma

Trüf Mantarı Yetiştirerek Para Kazanma

Trüf mantarı üreticiliğiyle para kazanmak için mantar yetiştiriciliğine uygun bir alan belirlenmelidir. Trüf mantarı, yurt içi ve yurt dışı satış hacmi en yüksek olan mantar çeşitlerinden bir tanesidir. Arazide yetişen trüf mantarı, az sermayeyle başlanan girişimlerin ardından getirilerini katlayacaktır.

Yurt dışı ve e-ticaret pazarında oldukça fazla talep gören trüf mantarı, kilosu 150 Euro ila 1000 Euro arasında değişen satış hacmine sahiptir. İhracat amaçlı üretimi yapılan trüf mantarı, en fazla kar sağlayan tarım türlerinden bir tanesidir.

Trüf Mantarı Nerede Yetişir?

Trüf mantarının yetişmesi için fındık ve benzeri ağaçların köklerinin bulunduğu arazilere ihtiyaç vardır. Özellikle zeytin ve fındık ağaçlarının diplerinde ve köklerinde yetişen trüf mantarı, yetişmesi aşamasında biraz zahmetli süreçlerden geçmektedir.

Ortalama 5 dönümlük bir arazi üzerinde, diplerinde mantar yetişmesi kolay olan ağaç fidelerinin yer alması ve mantar üretimine başlanması gerekir. Trüf mantarının 70’den fazla cinsi bulunduğundan, en uygun trüf mantarı cinsi belirlenmeli ve üretime başlanmalıdır. Zeytin ve fındık ağaçlarının dibinde yetişmesi ideal olan trüf mantarının, sürekli nemli ortamda kalması ve düzenli olarak sulanması gerekir.

Ağaçların düzenli olarak sulanması ve ağaç diplerinde yabani otların sürekli temizlenmesi gerekir. Meşe ağacı ve bu ağaçla aynı familyadan olan ağaçların dibine ekilen mantar tohumlarının yetişmesi oldukça zordur.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliğinin Başlangıç Maliyetleri

Trüf mantarı üretimi maliyetleri, başlangıç aşamasında ortalama 15 bin TL olarak belirlenmiştir. Trüf mantarının cinsine ve mantarların yetiştirileceği ağaç türlerine göre, başlangıç maliyetlerinde değişiklikler görülebilir.

Trüf mantarı yetiştiriciliği için en az 5 dönümlük bir araziye ihtiyaç duyulmaktadır. Mantarların köklerinde yetişeceği ağaçların, düzenli olarak sulanması, aşılanması ve tüm bakımlarının aksatılmadan yapılması şart koşulmuştur.

Trüf mantarı yetiştiriciliği, diğer mantar üretimi tesislerine göre daha fazla sermaye gerektiren bir iş koludur. Ancak trüf mantarının satış ve Pazar değeri, yapılan harcamaların tek bir hasatta karşılanmasını yetecek düzeydedir.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Karlı Mıdır?

Trüf mantarı yetiştiriciliği, bilinen diğer mantar çeşitleri arasında en fazla kar getiren iş kollarından bir tanesidir. Ortalama 5 dönümlük bir arazide yapılan trüf mantarı üretiminde, her yıl katlanacak şekilde hasat elde edilecektir.

Trüf mantarı üretiminin altıncı senesinde, ortalama 50 kilo ila 90 kilo arasında hasat elde edilmektedir. Elde edilen toplam hasat değerinin yıllara pay edilmesiyle, 1 yılda ortalama 30 bin TL ila 60 bin TL arasında kazanç sağlandığı anlaşılmaktadır.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliğinde Bilinmesi Gerekenler

Trüf mantarı yetiştiriciliğinin özellikleri ve mantar üretimi aşamasında bilinmesi gereken önemli noktalar, yazı içerisinde detaylıca ele alınmıştır:

  • Trüf mantarının 70’den fazla cinsi bulunmaktadır. Araziye ve yetişme koşullarına en uygun mantar cinsi belirlendikten sonra, girişim planlamaları yapılmalıdır.
  • Araziye ve ağaç türüne en uygun trüf mantarı türü belirlendikten sonra, mantarların yetişebileceği büyüklükte alan belirlenmelidir.
  • Trüf mantarları sürekli ilgi isteyen bir hasat dönemi geçirmektedir. Bu sebeple, mantarların yetiştirildiği arazilerin, evlere yakın alanlarda bulunması gerekir.
  • Hasat edilen mantarların sağlıklı biçimde korunması için depo odası ve çeşitli pastörizasyon odalarının kurulması gerekir.
  • Trüf mantarı yetiştiriciliğine başlamadan önce, arazinin yer aldığı bölgelerin iklimi araştırılmalıdır. Trüf mantarının yetiştirilmesine uygun olmayan iklimlerde, mantar tesisi kurulmamalıdır. Bu bağlamda, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk hava koşullarına sahip olan iklimlerde, trüf mantarı üretimi yapılamayacağı bilinmelidir.
  • Ağaç köklerinde yetişen trüf mantarı için en uygun ağaç türleri belirlenmelidir.

Trüf Mantarı Tohumu Nasıl Alınır?

Trüf mantarının tohumları, mantarın kendisi kadar kıymetli ve pahalıdır. Diğer mantarlara kıyasla, trüf mantarı sporlar yoluyla üremez. İçerisinde onlarca tohumu barındıran trüf mantarı, meşe cinsinden olan ağaçlarda yetişmeye elverişli değildir. Meşelik alanda trüf mantarı yetiştirmek isteyen kişilerin, ağaca trüf mantarı aşısı yapan uzmanlarla çalışması gerekecektir.

Trüf Mantarının Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?

Trüf mantarının kullanımı, özellikle gurme yemeklerde tercih edilmektedir. Baskın kokusu ve lezzetiyle dünya genelinde tanınan trüf mantarının, birbirinden farklı 70 çeşidi bulunmaktadır.

Protein değeri olarak etten daha fazla protein barındırmaktadır. Kolesterolün dengelenmesi ve omuriliğin güçlenmesi için trüf mantarı tüketilmektedir. Trüf mantarının kullanım alanları, ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

Trüf Mantarı Dışında Yetiştirilebilecek Mantar Türleri

Trüf mantarı, görünümüyle oldukça ilginç bir besin. İçeriğinde demir, kalsiyum, potasyum, yağ, sodyum, karbonhidrat, diyet lifi, protein, B6 vitamini ve magnezyum gibi çeşitli besinlerin yer aldığı trüf mantarının yanı sıra daha birçok mantar türü yer almakta. Yetiştirilen mantarlardan birisi kültür mantarı olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Kültür mantarı, ülkemizde de sıklıkla üretilen bilinen mantarlardan birisi olmakta. Bu tür mantarlar eşeyli ve eşeysiz bir şekilde spor yaparak ürerler. Mantarın içeriğini incelediğimizde C vitamini, kalsiyum, D vitamini, B6 vitamini, magnezyum, şeker, diyet lifi, demir, potasyum, sodyum, yağ, protein ve karbonhidrat bu mantarın içerdiği besinler olmakta. Evde dahi yapılabilen bu tarım, tercih edilebilir bir yöntem.

Yetiştiriciliği yapılan bir diğer mantar istiridye mantarı olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Besin değeri bakımından oldukça faydalı bir besin olan bu mantar türü, Türkiye’de de tarımı tercih edilen bir ürün olarak yer alıyor. Karşımıza çıkan bir diğer mantar türü ayı mantarı olarak çıkıyor. Bu mantar, büyüklüğü ve koyu rengi bakımından bu şekilde adlandırılmış olabilir. Bazıları o kadar büyük ki neredeyse bir karpuz boyutuna ulaşabiliyor. Ayı mantarının pek çok faydası olması sebebiyle birçok kişi bu mantarı tercih ediyor olmakta. Şunu belirtelim ki mantar yetiştiriciliği hijyenik bir ortamda yapılırsa sağlıklı olur.

Yoruma kapalı.