Varlık Şirketlerinden Kurtulmanın Yolları
Günümüzde bankalara olan borçlar hayatımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu borçlar ödenmediği takdirde haciz, kara liste, maaşa el koyma gibi yaptırımlar ile karşılaşılabilir. Varlık şirketleri de hayatımızda son dönemde giren şirketlerdir.
Varlık şirketlerini kısaca tanımlayacak olursak, bankalara ödenmeye kredileri, kredi kartı borçlarını iskonto karşılığı ile satın alarak bu borcu kendi tahsil eden şirketlerdir. Her banka her borcu varlık şirketine devreder diye bir durum söz konusu değildir. Bu işlemi yapan bazı bankalar mevcuttur. Bu bankalara bu devir ile hem bu borç yükünden kurtulmayı amaçlamakta, hem de ek yoğun dosya yüklerinden kurtulmayı hedeflemektedirler.
Özellikle son dönemde banka müşterilerinin bankalara olan borçları oldukça artmış durumdadır. Bu durum ödenmeyen borçların varlık şirketlerine devrinde de artışa sebebiyet vermiştir. Varlık şirketleri birebir banka statüsü gördüğünden tahsilat konusunda herhangi bir zorlama gütmezler. Hatta ödeme planı konusunda daha esnek davranıp kolaylık sunabilirler.
Bundan dolayı varlık şirketine dosyanı devrolan bireyler mutlaka şirketle iletişime geçip ödeme konusunda bilgi almalıdır. Bu noktada varlık şirketlerine dosyası düşen bireylerin merak ettiği konu olan varlık şirketlerinden kurtulmanın yolları konusunu bu yazımızda açıklamaya çalışacağız.
Varlık Şirketlerinden Kurtulmanın Yolları
Varlık şirketleri ile alakalı borçların zorla tahsis edildiği, mafyalara devredildiği gibi toplumda bazı söylentiler bulunmakta. Ancak bu durum kesinlikle gerçekliği yansıtmamaktadır. Bu şirketler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bağlı olarak faaliyet yürütmektedir. Varlık Şirketlerinden Kurtulmanın Yolları merak edilen bir konudur.
Borç dosyaları varlık şirketlerine devredilen bireylerin bu şirketlerden kurtulmak için mutlaka şirket yetkilileri ile görüşmelidir. Varlık şirketleri her ne kadar BDDK’ya bağlı olarak çalışsalar da bankalar gibi katı kurallar ile yönetilmemektedirler. Bazı konularda esnek davranabilirler.
Varlık şirketleri borçların ödenmesi konusunda gerek ödenecek miktarda indirim, gerekse ödenme zamanı ve vade konularında borcu olan bireylere kolaylık gösterebilmektedirler. Şöyle ki dosyanızın devredildiği varlık şirketi yetkilisi ile dosyanın ne kadarlık bir ücrete kapanacağına dair pazarlık yapabilirsiniz. Ortaya yol bulunduktan sonra bir ödeme yapmayı kabul ederseniz varlık şirketlerinde yer alan dosyanız kapanacaktır ve varlık şirketinden kurtulmuş olacaksınız.
Ancak varlık şirketleri ile her yapılan görüşme, anlaşma, sözleşme mutlaka yazıya dökülmeli, şahsi imzalar ile beraber resmi evrak statüsü görmelidir. Bu durum ileride yaşanabilecek herhangi bir soruna karşın mağduriyet yaşamamak adına gerçekleştirilmelidir.
Varlık Şirketleri Haciz Yapabilir Mi ?
Varlık Şirketlerinin BDDK’ya bağlı bağımsız kurumlar olduğundan söz etmiştik. Varlık şirketleri haciz yapabilir mi sorusu varlık şirketlerine dosyaları devredilen borçlu bireyler tarafından merak edilen ve araştırılan bir sorudur. Aynı statüde işlem gördükleri için varlık şirketlerinin de bankalar gibi haciz yapabilme yetkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Bu haciz işlemi çalışılan birinin maaşına yapılabildiği gibi, evlerdeki maddi değeri olan eşyalara da yapılabilir.
Ancak haciz işlemi varlık şirketleri tarafından tercih edilen son yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Varlık şirketleri borcu devraldıktan sonra ilk olarak borçlu kişi ile iletişime geçip borcun ödenme koşulları ile ilgili anlaşma yolunu tercih eder. Varlık şirketlerindeki bu temel yaklaşım bir orta yol bulup borcun ortadan kalkmasını sağlamak ve hem borçlunun sırtındaki bu yükü atmak, hem de varlık şirketlerinin iş yükünü azaltmaktır.
Ancak sunulan ödeme planlarına, ödenmesi gereken para miktarlarına uyulmaması, borcun ödenmesi konusunda herhangi bir orta yolun bulunamaması varlık şirketlerinin de istemediği bir durumdur. Bu durum haciz işlemlerinin başlatılmasına yol açacaktır. Haciz işlemi borçlu kişiyi büyük zarara uğratan ve günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur.